Hyresgäster kan vara stora ekonomiska förlorare på avvecklingen – ingen villa att få betalt för – men risk att få högre hyror i Gällivare på grund av bostadsbrist och att nyproduktion ger högre hyror än i äldre fastigheter. Kan ni kompensera hyresgäster med lägre hyra i era egna fastigheter?
– Nej, hyressubventionera vill vi inte, då slår vi undan fötterna på bostadsmarknaden och då kan vi inte locka andra aktörer hit. Alla flyttar inte på samma gång, det blir en flyttkedja, en del flyttar från gammalt till nytt för att de vill ha en högre standard. Då frigörs en äldre fastighet med lägre hyresnivå, som någon annan som vill ha lägre hyra kan flytta in i. När vi själva bygger kan vi ha en bredd, från toppstandard till mer effektivt bygge utan extra tillägg som bastu och annat, då blir hyresnivån lägre också.
Varför köper ni inte alla fastigheterna ni vet ska drabbas av gruvbrytningen i Malmberget på en gång, utan låter det ske i en långsam process?
– Det är inte praktiskt genomförbart, människor måste ha någonstans att flytta. Tillsammans med Gällivare kommun har vi tagit fram ett samverkansavtal med etappindelning för avvecklingen (den har inte vunnit laga kraft på grund av överklagan till kammarrätten, red:s anm) , det är stora områden som ska hanteras, områden ska avvecklas, människor flytta. Rent praktiskt går det inte att köpa alla hus på en gång.
Om man bor i ett hus i Malmberget som inte direkt berörs av avvecklingen i ett första skede, kan ni ändå köpa fastigheten?
– Det har vi gjort ibland, och det kan vi göra om tillfället är det rätta. Man kan ringa oss, men man ska också komma ihåg att man inte måste sälja bara till LKAB. Priserna i Malmberget har mer än fördubblats från 2005, i dag går ett hus på cirka 1, 1 miljoner och det är svårt att hitta villor här. Många vill bo i Malmberget, vi får inte glömma det. Vi bygger just nu upp en organisation för att klara av att köra fler hus, just nu är det
30 –35 hus på kö.
Varför tar det sådan tid att avveckla Malmberget när man haft kännedom om situationen så länge? Hade processen inte kunnat gå smidigare och snabbare?
– Det är lätt att tro att det här borde ha gått att räkna ut, men alla förutsättningar har inte funnits. Det är en komplicerad process med många aktörer inblandade. Kunskapen om vart malmen tar vägen har växt gradvis, kunskapen har byggts på när LKAB provborrat och sedan kommer frågan om efterfrågan av malm till det, det har inte gått att förutsäga händelseförloppet.
När insåg LKAB hur omfattande gruvbrytningen skulle påverka?
– Säg i mitten av 00-talet. Då diskuterades Elevhemsområdet och det är tömt i dag, där husen stod är det ett grönområde i dag.