– Det var vibrationsnivån vid Konsum. Det var i princip ett veritabelt jordskalv, säger David Berggård, handläggare vid länsstyrelsens miljöenhet.
– Man kan ju tänka sig hur det är att ligga i en säng som hoppar två centimeter per sekund på natten, säger han.
Skalvet är det kraftigaste i Malmberget det här året. Det inträffade den 23 april, strax före klockan fyra på morgonen. Magnituden var 2,6 på LKAB:s lokala skala.
– LKAB meddelade oss att många i samhället hört av sig om skalvet. Det kändes ända till Gällivare, säger David Berggård.
Hittills i år har 14 så kallade seismiska händelser i Malmberget rapporterats av LKAB.
Den senaste inträffade på Valborgsmässoafton vid fyratiden på morgonen. Preliminär magnitud var 1,3 på den lokala skalan.
– Det här är gruvinducerade skalv på grund av långvarig storskalig gruvbrytning. Människor upplever det som mycket obehagligt, säger David Berggård.
Skalven inträffar ofta sent på natten, eventuellt på grund av sättningar till följd av sprängningarna i gruvan, enligt länsstyrelsen.
Skalven är en av de frågor som mark- och miljödomstolen i Umeå just nu funderar på. Under den veckolånga förhandlingen i Gällivare i februari om miljövillkoren framförde länsstyrelsen att LKAB bör göra en avvecklingsplan för de värst drabbade delarna av Malmberget.
Dessutom krävs omedelbara åtgärder för att skalven ska bli färre.
Miljövillkoren skulle ha meddelats den 5 maj men domstolen behöver mer tid på sig. Nytt datum för domen är den 19 maj.