"Ett modernt samhälle som blivit fullständigt raderat"

Samhällsomvandlingen går för långsamt tycker flera Malmbergsbor. "De skulle redan för länge sedan börjat flytten", säger malmbergsbon Kenneth Englund.

Jimmy Johansson

Jimmy Johansson

Foto: Lars-Göran Norlin

Malmberget2015-05-20 20:07

Det är ett slitet samhälle som möter besökaren. Tomma affärslokaler, färg som flagnar, sättningar i marken. I centrala Malmberget är det, på onsdagsförmiddagen, endast ett fåtal personer ute på gatorna.

En person NSD träffar på gatan är Katarina Lindberg som nyligen flyttat tillbaka till Malmberget. Hon tycker det är trist med fastigheter som förfaller.

– Det ser lite tråkigt ut, säger Katarina Lindberg.

Pensionären Lennart Eriksson som bott i Malmberget i hela sitt liv och minns hur det var på 50- och 60-talet då samhället blomstrade. Nu tycker han att det förfaller.

– Det är det sorgliga. Ett modernt samhälle som blivit fullständigt raderat, säger han.

Han störs inte så mycket av skalv och skakningar.

– Jag tycker inte det är så farligt. Ska man ha en gruva så, säger Lennart Eriksson.

Samhällsomvandlingen går för sakta menar flera personer som NSD pratat med.

– Jag tycker de ska snabba på bygget, men det händer ingenting. Hade det varit ett privat bolag hade det nog löst det här för länge sedan, säger en malmbergsbo.

Tisdagens dom från mark- och miljödomstolen kommer inte att leda till några omedelbara förändringar i Malmberget menar David Berggård på länsstyrelsen.

– Det här kommer kanske inte att förändra någonting omedelbart men det här ger i alla fall en tydlig fingervisning om vart det här måste till oavsett om LKAB vill det eller inte. Domstolen tycker att det inte är ett tillräckligt miljöskyddsarbete som man bedrivit hittills och det är väl ungefär vad vi också anser. Vi hoppas och tror att det här på lite sikt kan leda till förbättringar i boendesituationen men sedan återstår att se vad av det här som ligger fast, säger han.

Länsstyrelsen menar att LKAB:s verksamhet inte varit något miljömässigt föredöme.

– Hade LKAB bedrivit sin verksamhet på ett miljömässigt föredömligt sätt då hade det inte behövt beskrivas sådana här skalvvillkor. Men vi ser ju att skalven inte har minskat vilket vi hade förhoppningar på 2007, utan tvärt om, det har ökat och blivit ännu kraftigare, säger Berggård.

Från länsstyrelsen vill man se ett bättre informationsarbete från gruvbolaget.

– Sedan säger man att det krävs bättre informationsinsatser från LKAB och det tycker vi är en bra sak. Det har varit alldeles för spretig och inkonsekvent information inte minst när det varit stora skalv, säger Berggård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om