Entreprenörsmässa med unga uppfinnare

Entreprenörsmässan i Sporthallen blev en succé. 150 unga utställare presenterade spännande idéer och produkter. Maja Stenudd och Julia Wulf vann Teknikens Hus innovationspris med uppfinningen Safe Refueling som förhindrar feltankning av bilar.

Jonathan Kristensen, Jakob Tillberg och Erik Blomkvist, Tallbackaskolan, har skapat ett praktisk kökspryl. Ett rivjärn för ost med en uppsamlingsbehållare.

Jonathan Kristensen, Jakob Tillberg och Erik Blomkvist, Tallbackaskolan, har skapat ett praktisk kökspryl. Ett rivjärn för ost med en uppsamlingsbehållare.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2014-02-07 16:26

Sporthallen blev ett sjudande rum för ung kreativitet när kommunens åttondeklassare inbjöd till mässa. Love Fors, Kärstin Lantto och Anton Mattsson demonstrerade en miljödammsugare som använder dammet som bränsle.

– Dust Reyceler är en självgående robotdammsugare med ny teknologi. Förbränningsfiltret bränner upp dammet som omvandlas till rök och får ett hjul att snurra. Rörelseenergin driver generatorn och dammsugaren fungerar som en evighetsmaskin, säger Kärstin Lantto.

Maja Stenudd och Julia Wulf vann Teknikens Hus innovationspris med uppfinningen, Safe Refueling.

– Vår undersökning visar att 42 procent tankat fel bränsle någon gång. I Sverige kostar feltankningar 30 miljoner per år. Tänk om pengarna hade kunnat gå till välgörenhet, säger Maja Stenudd.

– Med hjälp av en bränsledetektor får bilen rätt bränsle. En kemisk näsa känner av kolväten i bensin och diesel. Det blir omöjligt att tanka fel. Vi har kontaktat en kemist som säger att idén är genomförbar, säger Julia Wulf.

Kam mot cancer

Kampen mot cancer engagerar en grupp elever som presenterar en forskningsidé. Botemedlet heter ParaCell, en tablett med en parasit som letar upp cancerceller och äter upp dem.

– Det är fruktansvärt att se dem man älskar gå igenom plågsamma behandlingar. Jag vill ha ett yrke där jag kan hjälpa människor, bli läkare, psykolog eller forskare, säger Alicia Löfgren.

Elever från Malmens Friskola har skapat "Easy shopping".

– Alla har problem med att hitta kort i plånböckerna. "Easy shopping" löser problemet. Alla bonuskort läggs i ett kortfodral. Du kan designa ditt kort i en lysande färg. Det finns tilläggstjänster som laddas ner genom appen eller datorn, säger Maja Uven.

Mikaela Nilsson, Maria Engfors och Emilia Salmela från Hakkas skola demonstrerar uppfinningen Snowremon, som sopar bort snö från skorna innan man sätter sig i bilen. Jonathan Kristensen, Jakob Tillberg och Erik Blomkvist, Tallbackaskolan, har skapat en praktisk kökspryl. Ett rivjärn för ost med uppsamlingsbehållare.

Värmeslingor på skotern

Erika Jannok, Ina Klementsson och Anja Jannok presenterar Coldy, maskinen som kyler och fryser ner mat på nolltid. Ett grabbgäng från Hedskolan vill förbättra skotern.

– Med "Hot Steps" värmeslingor på skoterns fotsteg slipper du isbildning, säger Birk Nilsson.

Den välbesökta mässan inramades av vacker sång och musik med Kulturskolan.

– Malmens Friskola startade Entreprenörsmässan för 11 år sedan. Det är tredje året hela kommunen har en gemensam mässa. Eleverna deltar med stort intresse. Det är inspirerande och kul och helt i linje med den nya läroplanen, säger rektor Jonas Gustavsson.

Entreprenörsmässan är ett skolprojekt i samverkan med Expandum, Ung Företagsamhet och Teknikens Hus. LKAB sponsrar resor till Teknikens Hus.

FAKTA/Vinnare

Den mest köpvärda produkten eller tjänsten: Rose Top, takboxlösning. Herman Niva, Linnea Holmgren, Jaqueline Wikström, Anton Nurto, Malmens Friskola.

Bästa marknadsföring: Global electron – el utan kablar och sladdar. Rasmus Landström, Sebastian Johansson, Anton Kristiansen, Mattias Åkemalm, Sjöparksskolan.

Miljöpriset: Sopbjörn, förvandla sopor till miljövänliga produkter. Alva Köhler, Thelma Mayer, Matilda Strömberg, Malmens Friskola.

Teknikens hus innovationspris: Safe Refueling, tanka rätt. Maja Stenudd, Julia Wulf.

Juryns individuella pris: Sparbössa med kortbetalning. Ella Hug, Nike Flygare, Sjöparksskolan.

Publikens pris: Naturflaskan. Jolin Mattson Karlsson, Julia Lövdahl, Wilma Lantto, Sara Ek, Tallbackaskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om