En hårsmån från döden
Flera gruvarbetare blev instängda vid ett gruvrasi Malmberget i lördags. Tonvis med sten rasade i Alliansen och orsaken uppges vara ett skalv i berget.-Jag var tio meter från döden, säger Lars Klingert.
Foto:
Gruvarbetare Lars Klingert befann sig vid ett gruvschakt med sin lastmaskin då raset inträffade. Han höll på att ta bort en större sten som fastnat i schaktet, detta orsakade en fördröjning som räddade hans liv.
-Om inte skutet hade fastnat så hade jag varit direkt under raset och då hade jag inte varit i livet nu, säger en något skakad L Klingert.
Det small till, som av ett kanonskott och sedan fylldes gruvorten av damm. Kommunikationsradion upphörde att fungera.
-Jag har ingen dödslängtan direkt, men jag är inte rädd för att dö. Det vara bara att vänta, säger han.
En våg av vatten
Han satt lugnt kvar i lastmaskinen till dammolnet började lägga sig.
-Jag försökte ta mig ut ur maskinen tre gånger. Jag började springa, men varje gång började det släppa från taket och stenar rasade nära mig. Fjärde gången möttes jag av en våg av vatten. Femte gången lyckades jag ta mig ut. Jag kunde inte springa, då det var för mycket vatten och vassa stenar omkring mig, säger Klingert.
Han uppskattar rasmängden till ett par hundra ton. En livsfarlig situation för gruvarbetarna som befann sig på platsen. Där fanns kollegan i personbilen, tre gruvarbetare som jobbade med "skrotning" och ett par man som jobbade med gruvborrning.
-Det som retar en är att LKAB säger att det i princip inte är några risker med underjordsarbete. Martin Ivert sa att ingen ska känna rädsla för att gå till jobbet. Det känns malplacerat, det rasar ju ändå ganska ofta. Det här var egentligen inte så märkvärdigt. Alla som jobbar i tillredningen, laddningen eller raslastningen har upplevt ras, säger han.
Instängd i gruvan
Lars Klingert har arbetat under jord i tolv år. Han trivs för övrigt med underjordsarbetet. Mörkret är påfrestande under vintermånaderna, men ledigveckorna ger möjlighet till ett aktivt friluftsliv.
Tre gånger tidigare har Klingert varit med om ras.
-Alla som är där nere har upplevt ras. Oftast har man en otrolig tur, rasen sker vid sidan om en eller efter att man har varit på en plats. Det är väl någon som håller ett vakande öga där, säger han.
Dramatiken varade i en halvtimme då Klingert satt instängd i gruvan. När han hörde ropen från radion, om ambulans och räddningstjänst, var han orolig för sina kamrater, men alla klarade sig oskadda från raset.
-Det var bra gjort av LKAB som ordnat ut gruvchefen, personaldirektören och personal från hälsan. De som ville fara och prata av sig kunde göra det, men det har jag inget behov av, säger han.
Oro inför framtiden
Det finns en oro bland gruvarbetarna inför den nya huvudnivån på 1 250 metersnivån. Högre bergtryck innebär större risker för att berget ska krackelera.
-Det har blivit mer sättningar och ingen vet vad som kan hända. Det känns som om vi jobbar i motvind. Allt berg är redan sålt i princip, men vi får inte resurser att ta fram berget på ett säkert sätt. Vi har 30 år gamla maskiner. Efter dödsolyckan i Kiruna beslutades om att köpa in 13 nya bulltrigg, maskiner som förstärker berget. Även i Malmberget behövs nya maskiner, säger Klingert.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!