Under november och december förra året inkom så mycket som 29 tillsynsanmälningar kring stängslet i östra Malmberget till Gällivare kommun.
– Det började med att det kom in ett klagomål och vi lät egentligen LKAB kommentera det, innan vi ens började beakta eller kolla på ärendet. Under tiden kom de här trettiotalen klagomålen in, säger Henrik Lyngmark, chef på miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen.
Därefter tittade kommunen på om stängslet dragits i enlighet med gällande detaljplan, som medger bostadsändamål.
– Den åtgärd man har gjort strider då mot gällande detaljplan, och då spelar det ingen roll att man har avvecklat stora delar av området. Att man har gjort det föranleder inte en annan bedömning, säger Henrik Lyngmark.
Förvaltningen har då kommunicerat till LKAB att man överväger att fatta ett beslut om rivning, med stöd av plan- och bygglagen.
– Då har de svarat på det, men vi har ändå valt att gå vidare med vår bedömning. Nämnden har beslutat om ett rättelseföreläggande, där de kommer kräva att de ska ta ner stängslet inom angiven tid, säger Henrik Lyngmark.
I sitt yttrande skriver LKAB att de har förvärvat och avvecklat alla bostadsfastigheter där stängsel dragits. Samt att det är bygglovsbefriat och uppfört av säkerhetsskäl.
"LKAB vill på grund av säkerhetsskäl stängsla in västra delen av östra Malmberget, då marken i framtiden kommer påverkas av gruvbrytningen. För oss är säkerheten viktigast och vi vill därför stängsla in området innan markytan påverkas till en nivå som kan medföra fara för allmänheten", skriver presschef Anders Lindberg i ett mail.
I yttrandet står det att förvaltningen missuppfattat detaljplanernas och plan- och bygglagens regleringar, och att stängslet inte kan anses planstridigt.
Bland annat då det inte har någon inverkan på detaljplaneområdets användning för bostadsändamål, att det är andra förhållanden som gör att det inte längre är aktuellt och som bör beaktas.
Vidare skriver Anders Lindberg att LKAB vill anlägga en miljözon mellan stängslet och bostäderna, som gruvbolaget menar skulle kunna bli ett positivt tillskott till området.
"Idag är det ett avstånd om minst 90 meter så det finns bra med yta att arbeta på. För att möjliggöra detta krävs dock ett antal kommunala beslut."
Lindberg skriver också att LKAB kommer att överklaga kommunens beslut.