Drömsiffra för utställning

Föreningen Dokumentera Malmberget har fått lön för mödan. Närmare 13 000 personer har under sommaren besökt utställningen. "Vi hade hoppats på hälften", säger Lars Israelsson, kultursekreterare.

Lars Israelsson, kultursekreterare, med Tord Pettersson som gjort modellerna av Malmberget samt Thorvald Burman och Kjell "Firro" Hansson som ordnade Den stora Malmbergsfesten.

Lars Israelsson, kultursekreterare, med Tord Pettersson som gjort modellerna av Malmberget samt Thorvald Burman och Kjell "Firro" Hansson som ordnade Den stora Malmbergsfesten.

Foto: Emma Eriksson

Malmberget2016-08-15 21:50

Det har varit en minnenas sommar i Malmberget. Den 18 juni invigdes utställningen där besökare kunnat begrunda hur samhället sett ut och med tiden förändrats. Under måndagen började utställningen packas ihop efter att ha funnits i närmare två månader i sporthallen och på Gunillaskolan. Kultursekreteraren Lars Israelsson som är en av dem som arbetat med utställningen är salig efter att sommarens besöksantal räknats ihop.

– Jag tror jag svarade på den frågan i början av sommaren, hur många vi hoppades skulle komma. Då sade jag 7 000, berättar Lars Israelsson.

Men siffran landade till hans glädje och förvåning på nästan det dubbla.

– Totalt blev det 12 900 personer som sett utställningen. Den bästa marknadsföringen har varit besökare som fört ordet vidare, det har gått från mun till mun, säger han.

Trots att utställningen städats ihop ligger den knappast i några lådor - minnet av Malmberget ska vara fortsatt tillgängligt för besökare.

– Modellerna över husen lämnas över till politikerna så att de får hitta en lämplig plats åt dem. Bildutställningen över husen kommer att fortsätta visas, bit för bit, under hösten på Centralskolan i Gällivare, säger Lars Israelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om