"Detta är i världsklass"

LKAB:s nya Forskningshus invigdes på onsdagen. En mångmiljoninvestering, som ska befästa LKAB:s ställning som världsledande i pelletstillverkning.
- Detta forskningscenter är i världsklass och alldeles enastående, säger professor Kari Heiska.

Forskare Charlotte Andersson guidar i det nya forskningscentret. Aimo Liukku, närradion och Mauritz Magnusson, LKAB.

Forskare Charlotte Andersson guidar i det nya forskningscentret. Aimo Liukku, närradion och Mauritz Magnusson, LKAB.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2011-09-07 20:44

Röda mattan rullades ut när LKAB invigde sitt nya forskningshus. Det blev en stor fest med många inbjudna gäster, högtidstal, mingel och buffé.

- Det känns fantastiskt bra. Vi har ett försprång redan i dag och vi vill behålla försprånget. Våra konkurrenter nafsar oss i hälarna och målet är att vara bäst, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro.

200 miljoner
LKAB är ledande inom pelletsforskningen i världen och LKAB är världens näst största pelletsleverantör. Det nya Forskningshuset i Malmberget innehåller ett avancerat laboratorium med unik utrustning, bland annat en ny försöksugn där man studerar bränning av pellets. Byggnaden är 2 000 kvadratmeter stor och investeringen har kostat 80 miljoner. Etapp två med fler kontor och entréfasad, invigs sommaren 2012. Hela investeringen kostar 200 miljoner.

Att Malmberget blev platsen för det nya Forskningshuset är ett ganska självklart val, eftersom Malmberget har bedrivit forskning och utveckling i laboratoriemiljö i 57 år.

Professor Kari Heiska vid Helsingfors universitet var en av gästerna.

- Detta forskningscenter är i världsklass och alldeles enastående. LKAB är mycket duktig på forskning och med de nya gruvorna med nya malmer som alla är lite olika kan det vara svårt att hitta balansen. Nu gäller det att locka folk att arbeta för LKAB, det behövs, säger Kari Heiska.

Nyanställningar
Vid rundvandringen i det nya Forskningshuset fick besökarna se den nya försöksugnen och laboratoriet där "bakning" av kulorna, pelletsen, sker. "Det är definitivt bakning och det gäller att ha rätt ugn och rätt temperatur" säger kunniga guiden, forskaren Charlotte Andersson.

Det finns ett genomgående arbetsmiljötänkande i skapandet av det nya huset, med lokala utsug, centraldammsugare och bullergardiner. Tunga lyft ska undvikas och allt kan köras på vagnar.

LKAB har ett 15-tal anställda forskare, tekniker och laboratoriepersonal i huset. Nu lovas nyanställningar med 10-15 tjänster.

Per-Erik Lindvall, teknisk direktör i LKAB, säger att forskningshuset är ett utmaningens hus.

- Under lågkonjukturen 2008 tog LKAB:s styrelse beslutet att bygga Agglomereringslaboratoriet. Det var ett modigt beslut. Tre nya gruvor, tre nya malmer, det är en utmaning. Detta är en glädjens dag. Tummen upp för LKAB, säger Per-Erik Lindvall.

FAKTA Forskningshuset

? Investeringen kostar 80 miljoner. Med etapp 2 som invigs sommaren 2012 är den totala investeringen 200 miljoner.

? LKAB är världsledande i tillverkning av järnmalmspellets och världens näst största pelletsleverantör.

? Storlek: 2 000 kvadratmeter.

? I laboratoriet bedrivs bindemedelsforskning, laboratorietester och kvalitetskontroll.

? Före kulornas tid sålde man malm i form av styckemalm.

? LKAB:s första anläggning i Malmberget för forskning och utveckling togs i drift 1954.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om