Deformationer beror på gruvan

Deformationerna i östra Malmberget beror på gruvbrytningen, visar en expertstudie. Sedan Fabianhålrummet störtade samman 2012 har deformationerna ökat.

DEFORMATIONER. Gruvbrytningen orsakar deformationer i Östra Malmberget, enligt en ny studie. Utrymda radhus vid Linnévägen.

DEFORMATIONER. Gruvbrytningen orsakar deformationer i Östra Malmberget, enligt en ny studie. Utrymda radhus vid Linnévägen.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2014-11-13 07:30

En expertgrupp från universitet i Sverige, Norge och Kanada, har granskat mätningar av markrörelser i Malmberget och kommit fram till att gruvbrytningen orsakar deformationer.

2009 installerade LKAB 228 mätplintar i Malmberget, som avläses fyra gånger per år. Analyser visar markrörelser mellan Fabiangropen och krosszonen vid Linnévägen.

– Deformationerna uppträder tydligast i närheten av själva krosszonen, som är bildad av naturen, men har noterats även närmare gropen. LKAB har sedan tidigare tagit på sig ansvaret för att reparera eller köpa de fastigheter som skadats på Linnévägen, säger informationschef Anders Lindberg, LKAB.

Nu utökas mätningarna.

– Vi undersökningsborrar bland annat berggrunden vid krosszonen, tar upp borrprover och filmar i borrhålen. Vissa av borrhålen kommer att instrumenteras för att upptäcka rörelser. Dessutom kartlägger vi strukturer i Fabiangropen med kamera från flygande drönare. Mätningarna via mätplintar och satellitbilder fortsätter också.

Stoppas LKAB:s planer på ett nytt bostadsområde på Malmsta?

– Det är för tidigt att säga, vi behöver mer faktaunderlag för att se om rörelserna avtar eller fortsätter, säger Lindberg.

Tage Johansson, Hyresgästföreningen, säger att det är oroväckande.

– Jag blev förskräckt när jag hörde att LKAB ska börja borra 300 m djupa hål för att undersöka sprickorna. Första tanken var att det är kört, nu ska områdena bort på raken. Hur går det med LKAB:s planer att montera upp bolagshus på östra kullarna. Jag hade gärna flyttat dit, det blir billigare än nyproduktion. Vi får avvakta vidare undersökningar, om det är farligt eller ofarligt att bo där. Annars tycker jag att LKAB ska bebygga Nunisvaara, i stället för surmarken i Gällivare.

Ulf Stenberg, chefsjurist, Villaägarnas Riksförbund, säger att det är logiskt att deformationerna beror på gruvbrytningen.

– Villaägarna i Gällivare kommun och Länsstyrelsen har länge sagt att det är så. Att några experter nu drar samma slutsats var förväntat. Erkännandet av sambandet mellan skadorna/deformationerna och gruvbrytningen satt dock väldigt långt inne för LKAB.

Jag förstår inte hur LKAB tänker när de vill flytta bostäder till östra Malmberget. Miljöstörningarna lär ju inte bli mindre där med en allt större gruvgrop, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om