Dags att lösa in Malmberget?

Rasriskområdet på Hermelins bostadsområde växer. Många hus hamnar innanför gruvstängslet. Maria Martinsson är en hyresgäst som måste flytta.- Jag flyttar med stängslet, jag vill bo kvar på Hermelin, säger hon.

Ett hus från förra sekelskiftet som tömts på invånare. Snart hamnar det innanför gruvstängslet.FOTO: Marie Ridderström

Ett hus från förra sekelskiftet som tömts på invånare. Snart hamnar det innanför gruvstängslet.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-06-15 06:00
Maria Martinsson måste flytta på grund av gruvans ökade seismiska aktivitet och markdeformationerna som uppstått.
Trots störningar från gruvbrytningen vill hon bo kvar.
- Jag vill väldigt gärna bo kvar. Här är så grönt och vackert, som på landet. Jag vet ännu inte var mina nya adress blir, men FAB är skyldig att ordna boende och det litar jag på. Jag är inte orolig för att bo vid en gruva, men hunden reagerar litet på jordskalven, säger hon.
Hon har redan flyttat en gång och bor nu temporärt i ett hus som snart hamnar innanför gruvstängslet.
Provborra i potatislandet
Ulf Johansson bor i ett hyreshus som blir granne med det utvidgade gruvstängslet.
-Nästa steg blir nog en flytt till Piteå, där jag har stuga, men jag
är glad så länge jag kan bo kvar. Gällivare känns inte aktuellt. Jag är inte orolig för gruvans aktivitet men mina promenadvägar blir kapade och det är synd.
Lars Appelqvist, pensionerad gruvmätare, får bo kvar en tid till. Han litar helt och fullt på LKAB.
- De skulle provborra i mitt potatisland. Jag är absolut inte orolig. Det är helt riskfritt att bo i Malmberget. Jag är van vid sättningar och rörelser i berget. Vi lever ju i ett gruvsamhälle. Jag har jobbat 43 år i LKAB och vet att vi kan vara trygga.
Printzsköldsgruvan ska rasa in
Staketflytten påbörjas i juni och ska vara klar i oktober. Skalv och markdeformationer gör att västra Malmberget krymper tre år snabbare än planerat.
LKAB väntar nu på att Printzsköldsgruvan ska rasa in. Enligt Jonny Sjöberg, specialist vid LKAB "går det inte att säga exakt när en öppning av Printzskölds takskiva upp till markytan ska ske, eller om det kommer att ske gradvis eller i större stycken."
Det pågår ett arbete för att rädda några av de kulturminnesmärkta husen. I veckan har projektgruppen, representanter för LKAB och kommunen, möte.
-Det är bråttom. Tidigare har man föreslagit att hus ska placeras i Koskullskulle och Gällivare. Vi har fått finansiering , 650 000 kronor, från Riksantikvarieämbetet, till en förstudie. Om husen inte flyttas, ska de dokumenteras, säger verksamhetschef Jerker Johansson.
"Malmberget bör lösas in"
Stig Eriksson, ledamot (V) i kommunstyrelsen, säger att Malmberget bör lösas in.
-Den bästa lösningen för Malmberget är att lösa in samhället i sin helhet. Det bästa scenariet är att regeringen ger i uppdrag åt LKAB att avsätta pengar till stadsomvandlingen. LKAB måste ta sitt ansvar, på samma sätt som de gör i Kiruna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om