Byggstart för nya hus på Tallbacka

Nu har byggstarten gått för de nya husen på Tallbacka. Älvsbyhus och Hjältevadshus bygger villor för folket som tvingas flytta på grund av gruvbrytningen i Malmberget.- Det här är en lösning som villaägarna är väldigt nöjda med, säger LKAB:s direktör Anders Furbeck.

Det högra huset klarade flytten från Elevhemsområdet. Det vänsta huset är ett nybygge uppfört av Älvsbyhus. FOTO: Marie Ridderström

Det högra huset klarade flytten från Elevhemsområdet. Det vänsta huset är ett nybygge uppfört av Älvsbyhus. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-06-25 06:00
Det flitiga hamrandet på Tallbacka skvallrar om den nybyggaranda som råder på Mellanområdet. Under visst motstånd, inte minst på det psykologiska planet, omgestaltar människorna sina liv. Flytten till Mellanområdet, som sammanlänkar tvillingorterna Malmberget och Gällivare, är en ny men ändå välbekant miljö.
Familjerna på Elevhemsområdet har haft en lång tid av frustration innan byggstarten.
- Det har varit jättejobbigt att bo provisoriskt i flyttkartonger. Fy fasiken. Det känns väldigt fint att byggandet äntligen kommit i gång. Nog hade vi gärna bott kvar i huset på Elevhemsområdet, men vi har fått ett bra erbjudande från LKAB. Vi ville inte in i något hyreshus. Nu får vi en enplansvilla med fyra rum och kök. Det blir mindre och bastu får vi bygga själv, men vi måste se positivt på framtiden. Tallbacka är ett fint område, säger Bertha Nordmark
"Villaägarna nöjda"
Älvsbyhus och Hjältevadshus bygger de nya villorna. Villaägarna från Elevhemsområdet fick från början två alternativ från LKAB. Antingen sälja sitt hus till gruvbolaget eller flytta huset. Men vid flyttningen uppstod stora problem. Villor sprack och källare rasade under husen.
Ersättningshusen är en bra lösning, säger LKAB:s direktör Anders Furbeck.
- Det här är en lösning som villaägarna är väldigt nöjda med. Vi bygger ett 60-tal nya ersättningsvillor på Tallbacka och Myråsen. Förhoppningsvis är det första svepet, Tallbacka, klart i slutet av året. När varken marken eller husen höll för påfrestningen av en flytt, var detta den bästa lösningen, säger Furbeck.
Hur mycket flyttprojektet kostat, vill inte Furbeck kommentera. Ej heller om detta är den framtida modellen vid inlösen av bostadsområden i Malmberget.
- Vi får se vad framtiden ställer för krav. Vi har ingen klar bild i dag, säger han.
Målas i olika färger
Älvsbyhus vd Donald Johansson säger att offerten kom lägligt, med tanke på den nedåtgående konjukturen.
- Vi bygger 33 villor. I ett läge då vi drar ner produktionen var det här välkommet. Bygget går bra. Vi har inte några bekymmer även om det är lite speciellt med tanke på att det redan lagts en sula där vår grund läggs ovanpå. LKAB står för merparten av kostnaderna. Ett Älvsbyhus kostar i genomsnitt en miljon, så hela objektet kostar 30-35 miljoner, säger Donald Johansson.
Villaägare som valt enplanshus får pengar över efter LKAB:s inlösen. Villaägare som vill ha större hus eller tillval får gå in med mer pengar.
Husen kommer att målas i olika färger som villaägarna själv väljer. De första familjerna flyttar in i slutet av juli.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om