Bonadsskatt rik på kärlek till hembygden

Gunvor. Gunvor Johdet utanför Kuriosaboden där allt började på                1970-talet. ?Foto: Lars Svensson

Gunvor. Gunvor Johdet utanför Kuriosaboden där allt började på 1970-talet. ?Foto: Lars Svensson

Foto:

Malmberget2017-07-19 06:00

Gunvor Johdet (Lennestål) föddes i Malmberget i en gruvarbetarfamilj. När hon gick i realskolan dog hennes mor, vilket innebar att hon blev tvungen att avsluta studierna och hjälpa sin far med att ta hand om familjen. När de fick hemhjälp flyttade Gunvor till Stockholm och började arbeta i affär. 1964 gifte hon sig med Gunnar Johdet från Jukkasjärvi och flyttade till Norrköping och året efter till Stenstorp. Gunnar blev chef för dieselproduktionen på Volvo i Skövde och Gunvor var hemma med fem barn. Tidigt började hon engagera sig i föreningslivet. Bland annat var hon med och startade Stenstorps husmodersförening och Stenstorps hembygdsförening.

1969 genomgick Gunvor en svår hjärtoperation. En dag kom en vän på besök och hade med sig en bonad med texten ”Många vänner det är ingen – en kan vara allt”. Denna bonad blev startskottet på det som skulle bli ”Sveriges bästa bonadssamling”. När Gunvor hade tillfrisknat öppnade hon en liten konsthantverks- och presentbutik i Stenstorp, Kuriosaboden. Det var nu hon fick idén att börja samla på bonader som hade texter om bland annat kärlek och vänskap. Samlingen växte snabbt, efter bara några år hade hon fått ihop 50 bonader, som hon monterade upp i Kuriosaboden. Gunvor upptäckte att folk tyckte om att läsa texterna, vilket inspirerade henne att försöka få tag i fler. Samlingen växte och till sist fick inte alla plats. Hon flyttade därför sina bonader till två andra byggnader.

1980 delade Falköpings kommun ut årets kulturpris till Gunvor Johdet för hennes engagerade arbete med bonaderna. Fler kulturinstitutioner upptäckte också den stora samlingen av bonader, som till exempel Skövde museum, Nordiska museet och Vadstena kloster. 1981 fick Gunvor en inbjudan från USA att visa sina bonader när American Swedish Institutet i Minneapolis arrangerade utställningen ”100 år av kvinnoflit”, som besöktes av 200 000 människor.

1985 fanns det 300 bonader i samlingen, vilket innebar att det var ”Sveriges största bonadssamling”. Många hembygdsföreningar och syföreningar var intresserade av att se bonaderna. Stenstorp hade fått ett nytt besöksmål! Varje år kom cirka 10 000 besökare.

Av hälsoskäl blev Gunvor tvungen att stänga Kuriosaboden och alla bonaderna packades ned. Gunvor Johdet avled 1998. Året innan bildades den ideella föreningen Gunvor Johdets bonadssamling, Falköpings kommun ställde lokaler till förfogande i Stenstorp och Falbygdens museum hjälpte till med katalogisering och montering av bonaderna. De bonader som inte visas ligger i lättillgängliga draglådor. I dag har man cirka 5 000 besökare varje år och bonadssamlingen växer hela tiden.

I boken ”Broderade bonader, från sekelskifte till sekelskifte”, skriver Noomi Augustsson att ordet bonad kommer av det fornsvenska bunad. Ordet betecknar också ett vävstycke avsett att pryda väggar. De kan vara vävda, broderade, tryckta eller målade. Bonaderna är rektangulära, oftast längre på bredden än på höjden. Den minsta bonaden i Gunvor Johdets samling är 12x30 cm och den största 85x180 cm.

Bonader är både världshistoria och familjehistoria. Bondetåget 1914 fick sin bonad och många bonader broderades under och mellan två världskrig. Bonader är minnen som påminner om ögonblick och händelser i människors liv och det kan handla om allt mellan himmel och jord, som till exempel vad människor tycker och tänker tror och hoppas och drömmer om. De allra flesta bonadstexterna handlar om kärlek till hemmet och hembygden och kärleken till människor runt omkring, skriver Noomi Augustsson. Hon menar också att

många motiv återkommer, men flyttas. Ibland står stugan till vänster och ibland till höger. Alla lånar av alla. Alla ritar av alla. Mönstren tillhör också vår gemensamma europiska mönsterskatt. Bonadssamlingen i Stenstorp har en mönsterbank. Ger du ett mönster så får du ett mönster och bytt är bytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om