Boliden tar steget in i gymnasieskolan

Till hösten startar Bolidenprofilen i Välkommaskolan. Elever vid teknikprogrammet, industritekniska programmet och energiprogrammet knyts till Aitikgruvan och får en guldkantad väg till koppargruvan.- Varje elev får möjlighet till ett bra jobb efter utbildningen, säger rektor Mats Johansson.

Grabben som trivs på industritekniska programmet, Andreas Karlsson.

Grabben som trivs på industritekniska programmet, Andreas Karlsson.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2013-01-11 18:40

Nu kan elever i årskurs nio söka gymnasieprofilen Boliden vid Välkommaskolan i Malmberget. En helt ny profil där två elever i varje klass får möjlighet till en framtida yrkeskarriär i Aitikgruvan. Eleverna får göra studiebesök och projektarbeten som är riktade mot Boliden/Aitik. De får handledning, praktik och förtur till sommarjobb.

- De kommer in i Aitiks gemenskap från dag ett, de får ett anställningsnummer, utrustning och alla förmåner som anställda har. När vi anställer semestervikarier står de längst fram i kön, säger Lage Fagerlönn, personalchef i Aitik.

Projektarbeten i gruvan
Uttagningen till gymnasieprofilen baseras på grundskolebetygen. Sedan tidigare finns en populär LKAB-profil i Välkommaskolan.

- Eleverna får handledd praktik i Aitik, får möjlighet att gå deras interna kurser och göra intressanta projektarbeten. Dessutom får de givetvis det goda grundinnehåll som finns i gymnasieprogrammet. Det känns otroligt bra att Boliden kliver in i gymnasieskolan, säger rektor Lars Gabrielsson.

Teknikprogrammet ger eleverna högskolebehörighet. I framtiden vill man gärna skapa ett fyraårigt teknikprogram, berättar rektor Ingela Blomstam.

Stort intresse
Aitik är Sveriges största koppargruva. Här arbetar 600 anställda plus 200 i entreprenörföretag och i framtiden behöver Aitik nyanställa.

- Vi vill gärna att våra ungdomar stannar på orten eller i vår region. Boliden ligger i framkant i den tekniska utvecklingen och det får eleverna ta del av, säger personaldirektör Mats Pettersson, Boliden.

Lage Fagerlönn har redan träffat alla nior i kommunen.

- Vi vill gärna se fler tjejer i Aitik. Bland våra anställda är 25 procent kvinnor och bland truckförare/maskinförare är hälften kvinnor, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om