"Blåsta" villaägare

Villaägarnas Riksförbund anklagar LKAB för att "blåsa" villaägare, genom att köpa fastigheter till underpris.LKAB säger att Villaägarnas Riksförbund talar osanning utan att redovisa några belägg för sitt påhopp.

Elevhemsområdet rivs. Hus är sålda till LKAB, men alla villaägare är inte nöjda med uppgörelsen.FOTO: Marie Ridderström

Elevhemsområdet rivs. Hus är sålda till LKAB, men alla villaägare är inte nöjda med uppgörelsen.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2012-05-09 05:42

Just nu ses gruvlagstiftningen över och Villaägarnas Riksförbund är en remissinstans. De samlar in en redovisning för hur människor i Malmberget upplevt husförsäljningarna till LKAB.

Känt sig pressade
- Det finns ett antal villaägare som hört av sig till oss och berättat att de känt sig pressade och har negativa erfarenheter av uppgörelser med LKAB. Vi vill att villaägarna ska hållas fullständigt skadelösa, säger regionchef Villy Hansen.

Förbundet menar att LKAB inte följer expropriationslagstiftningen som slår fast att priset inte får bestämmas till lägre belopp än som fordras för anskaffning av likvärdig bostad.

"Boende i andra områden har också känt sig tvingade att sälja till underpris till LKAB. Många har inte stått ut med miljöstörningarna och att Gällivare och LKAB inte vill lyssna på dem. Den ersättning som LKAB betalat ut har inte räckt för att köpa ett motsvarande hus i närliggande Gällivare", skriver Villy Hansen och chefsjurist Ulf Stenberg.

Lex LKAB
De vill att en lex LKAB ska införas, som "hindrar gruvföretag från att åstadkomma liknande folkfördrivning som LKAB gjort i Malmberget, när de blåst folk på deras hem. Genom att inte berätta sanningen om ersättningsnivån, har LKAB blåst husägare på enorma belopp. Boende på Elevhemsområdet i Malmberget tvingades flytta för att gruvan skulle utvidgas. De kände sig därför tvungna att sälja huset till LKAB, som hotade med markanvisningsförrättning."

"Vi betalar mer än lagen kräver"
LKAB:s informationschef Anders Lindberg säger att LKAB betalar mer än lagen kräver.

"Inga enkla historier"
- Vid köp av en fastighet sker först en oberoende fastighetsvärdering. Den utgör grunden för förhandlingen mellan LKAB och säljaren. LKAB började dessutom lägga på 25 procent på värdet så snart det blev känt att detta utreddes som en förändring i expropriationslagen. När bostadsmarknaden i Malmberget slutade fungera på grund av att för få hus fanns till salu började LKAB bruka ett så kallat Gällivaretillägg. Det betyder att husen som LKAB köper i Malmberget värderas som om de stod i Gällivare. Utöver detta får husägare vars fastigheter befinner sig inom LKAB:s brytningstillstånd en mineralersättning för den malm som finns under fastigheten, trots att det inte heller är ett lagkrav.

- Samhällsomvandlingarna i Malmfälten som orsakas av gruvbrytningen är inga enkla historier. Att behöva flytta från sitt hem är heller ingen liten sak i en människas liv, och LKAB har stor respekt för att det kan väcka oro och funderingar. LKAB:s mål är att omvandlingarna ska ske i god samverkan med alla inblandade, säger Anders Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om