Bildspel: OS-brons lockar fler brottare

Brottningen är på uppsving i Gällivare. Något som märktes tydligt när den årliga Gruvcupen lockade fler deltagare än på länge.

Foto: Emma Eriksson

Malmberget2017-01-07 18:59

Efter ett två dagar långt träningsläger med tolv klubbar från Uppsala i söder till Kiruna i norr, fylldes sporthallen i Malmberget på med ännu fler brottare under lördagen. Från Sverige, Norge och Finland samlades unga brottare från viktklass 29 och uppåt för att gå mötas på mattan i Gruvcupen.

– Det var 192 anmälda, men på grund av sjukdomar och annat så har vi 150 invägda. Det är ändå en ökning med 50 procent, så det är jättekul, säger Andreas Lindberg, en av cupens arrangörer.

Under lördagen hölls mellan 200 och 250 matcher på de tre mattorna som lagts ut i sporthallen.

– Det är längesedan cupen var så stor som den är nu. Vi jobbar ju alltid för att få den så här stor. Men när man har så liten hall och så få mattor så kan man inte ha hur många deltagare som helst heller, säger Andreas Lindberg.

Även på träningarna inom klubben märks det av att brottningen fått ett uppsving, inte minst sedan fyra klubbmedlemmar skördade framgångar i OS i Rio 2016.

– Vi har fått in drygt 40 nya medlemmar i de yngre klasserna. Det är klart fler än vad det brukar vara, intresset är riktigt stort, säger Andreas Lindberg.

En av de som brottat längre än så är Maya Johansson, som fått brottningen i arv.

– Jag har följt med min pappa på brottningsträningar sedan jag var i två, tre år gammal, berättar hon efter att ha vunnit sin första match för dagen.

Även klubbkamraten Amelia Sedig fick sin näve höjd till seger efter hennes två matcher. Att vara på hemmaplan var något som dessutom satte extra guldkant på tävlingsdagen.

– Det är jätteroligt att kunna tävla hemma, oftast måste vi åka iväg till andra orter för att tävla, säger Amelia Sedig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!