Bergmansgatans stängning påverkar de boende

Sedan Bergmansgatan stängdes i februari har det påverkat boende i östra Malmberget. - Ett elände för oss som inte är bilburna, säger pensionär Jalle Karlsson.Malmsta intresseförening föreslår att LKAB ger ekonomiskt bidrag till en liten kiosk/butik på Malmsta.

Bergmansgatan stängdes för trafik i februari. Den nya vägen ska asfalteras till sommaren. FOTO: Marie Ridderström

Bergmansgatan stängdes för trafik i februari. Den nya vägen ska asfalteras till sommaren. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-03-02 06:00

Malmberget krymper när gruvbrytningen expanderar. Den 15 februari stängdes genomfartsleden Bergmansgatan. En ny vägdragning via Terrassvägen har öppnats och är körbar, men räknas ännu till vägarbetsområde. Här är risk för stenskott och därför är hastigheten sänkt till 30.
För boende i östra Malmberget har det blivit lite omständigare att ta sig till centrum och butiker.
Asfaltering till sommaren
- Det är ett elände för mig som inte är bilburen. Det är nästan kilometern längre när man ska till stan och det är brant att gå. Det är dåligt med bussar och LKAB har precis dragit in Ringlinjen, den hade varit förträfflig nu. När man åker till torget kan man få vänta 1,5 timme på nästa buss, säger Jalle Karlsson
Kerstin Engelmark, tycker att Kilenborna har nog besvär av skalv, sättningar och damm.
- Kilen är fint, som på landet, men nu blir vi isolerade, säger hon.
Elena Ström, projektledare i LKAB, säger att vägdragningen gått enligt plan.
- Vägen ska asfalteras till sommaren. Håller man hastigheten ska det inte spruta grus. Hela sträckan är 850 meter, det blir inte så mycket längre, bara 2-300 meter, säger hon.
Vägen är sex meter bred, gamla Bergmansgatan var sju meter.
- Det är enligt normen. En ny cykel- och gångväg finns. Jag tycker vägen är fin och har bra sikt, säger Elena Ström.
Massivt motstånd
I juni ska kommunfullmäktige ta ställning till en ännu mer genomgripande vägomläggning i Malmberget. Nordöstra och södra länken.
Gällivare kommuns miljö- och byggchef, Sture Sundqvist, berättar om välbesökta samrådsmöten, där många nya förslag inkommit.
- Det finns ett massivt motstånd mot en väg nära Malmstaskolan. Vi håller på att gå igenom alla skriftliga synpunker och det är klart i mitten av mars, sedan ska förslagen till nämnden och därefter blir det en utställning i tre veckor, säger han.
Johan Runnman, sekreterare i Malmsta Intresseförening, föreslår att LKAB bidrar ekonomiskt till en liten kiosk/butik på Malmsta.
Stadsdelscenter
- I visionsarbetet talar man om det nya Gällivare, men man får inte glömma bort folket som bor kvar i Malmberget. Vi måste ha livskvalitet även om det blir stängsel omkring oss. LKAB har ett ansvar för att områdena ska bli attraktiva och jag kan tänka mig att LKAB ska hålla Malmstaskolan under armarna, även om elevantalet minskar, säger han.
I visonsarbetet föreslås ett stadsdelscenter med kiosk/butik, minibio och biblioteksfilial.
- Vi behöver kompenseras för de sociala och ekonomiska förluster som gruvbrytningen medför. Ett husköp är den största investeringen en familj gör, när huspriserna går i botten på grund av gruvbrytning, bör vi få kompensation. Ingen vill ha bort gruvan, men LKAB måste göra rätt för sig, säger Johan Runnman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om