Arbetsmiljöverkets krav: en handlingsplan för förskolan

Arbetsmiljöverket har inspekterat Bäckens förskola. Nu kräver de en handlingsplan eftersom förändrande öppettider ökat stressen i jobbet.

FÖRSKOLA. Bäckens förskola har blivit ett ärende för Arbetsmiljöverket. Föräldern Sanna Landström tycker att barngruppen är för stor.

FÖRSKOLA. Bäckens förskola har blivit ett ärende för Arbetsmiljöverket. Föräldern Sanna Landström tycker att barngruppen är för stor.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2014-11-05 08:00

Arbetsmiljöverket inspekterade förskolan Bäcken den 14 oktober för att kontrollera arbetsgivarens rutiner och se om det finns arbetsrelaterad stress på arbetsplatsen som kan leda till ohälsa. Inspektionen är ett led i EU-kampanjen mot arbetsrelaterad stress.

Vid besöket på Bäckens förskola framkom att öppettiderna ändrats, med oförändrad bemanning, och detta har medfört att stressen i arbetet ökat.

Enligt personalen har förändringen inneburit mer ensamarbete i barngrupp. Inför förändringen gjordes en riskbedömning men någon tidsplanerad handlingsplan med åtgärder, har ännu inte upprättats, vilket Arbetsmiljöverket nu kräver.

De skriver i sitt inspektionsmeddelande: "Det pedagogiska ansvaret har ökat men möjligheten till planeringstid för detta har minskat vilket kan göra att personalen kan känna att man inte uppnår de pedagogiska målen vilket kan upplevas stressande. Ett ökat antal barn med utländsk bakgrund har medfört svårigheter att kommunicera med både föräldrar och barn, som i sin tur upplevs som stressande."

Förskolechef Ellinor Haglander säger att omorganisationen ska utvärderas.

– Vi ska göra en handlingsplan, det är redan på gång, det görs en utredning på förvaltningsnivå. Vi har 18 barn och har öppet mellan 05.30 - 19.00 om det behövs, men det är sällan, vi har öppet efter barnens behov. Utredningen och utvärderingen får visa om det blivit mer ensamarbete och stress, säger Ellinor Haglander.

Föräldern Sanna Landström tycker att barngrupperna är för stora.

– 18 barn på tre förskollärare, det blir stressigt för både barn och pedagoger. Lokalerna är jättesmå, barnen ryms inte att leka, och lokalerna är dåligt underhållna. Det har inte målats sedan 1996. Lekplatsen på innergården är sliten, där finns bara en gunga, den andra är trasig. Det behöver verkligen satsas på barnen och utemiljön. Barnvagnsparkeringen har inget tak och det blir problem när vi lever i ett snörikt klimat. Men personalen är superbra och bryr sig verkligen om barnen, säger Sanna Landström.

EU-kampanjen: "Friska arbetsplatser förebygger stress"

Varje år genomför EU-länderna en gemensam kampanj under den europeiska arbetsmiljöveckan i oktober. 2014–2015 är temat för kampanjen arbetsrelaterad stress.

Arbetsrelaterad stress blir allt vanligare och konsekvenserna för organisationen och individerna är stora. Över hälften av de europeiska arbetstagarna rapporterar att stress är vanligt på deras arbetsplats.

Arbetsrelaterad stress handlar om brister i organisationen, inte fel hos den enskilda personen. Europas företag behöver åtgärda arbetsrelaterad stress och värna om arbetstagarnas hälsa och organisationens produktivitet.

2 000 företag i Sverige inspekteras under hösten.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om