Adventsmarknad i Kåkstan

Adventsmarknaden i Kåkstan lockar många besökare. Barnen träffar tomten. Boxningsklubben säljer ryska piroger och hantverkare står i salubodarna.– Det är jättemysigt i Kåkstan, den måste bevaras i framtiden, säger Margareta Nylander.

Kallt ute men varmt inne i Finkelsteins gamla gottköpshandel.

Kallt ute men varmt inne i Finkelsteins gamla gottköpshandel.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2013-12-08 20:19

Mysfaktorn är som vanligt hög i Kåkstan under advent. Barnen lämnar önskelistor till Muddustomten som berättar sagor om i timmerkojan.

– Det är roligt att möta barnen och se deras glittrande och förväntansfulla ögon, säger Stig Rosenberg.

Astrid Berggren säljer lovikkavantar i en salubod. Hon står på en renhud för att hålla värmen. Sedan hon blev pensionär har hon stickat många lovikkavantar och babytossar.

– Det är roligt att ha något att göra. Jag har varit på Jokkmokks vintermarknad i 31 år. Synd att inte fler salubodar är öppna, dom upplåts ju gratis.

Margareta Nylander tycker det är mysigt i Kåkstan. En traditionell julmarknad med något extra. Stämningen från förr och gamla Malmberget.

– Jag gillar alla gamla plåtskyltar. Kåkstan måste bevaras i framtiden.

Slöjdare med rötter i Kåkstan

I landsfiskalens trähus är vedspisen varm. Här finns Lennart Andersson, en urmalmbergare och duktig slöjdare som tillverkar knivar och kåsor.

– Björkvril och sälgrot har jag hämtat i skogen. Jag gör allt på knivarna utom bladet.

Han har varit slöjdlärare i 25 år och måste ha något att göra för att trivas.

– Hade jag satt mig framför tv:n hade jag blivit tokig, säger han.

I Kåkstan känner han sig hemma. Här har han sina rötter.

– Farfar, Axel Andersson, kom till Malmberget i början av 1900-talet för att bli skjutare i gruvan. En knallhatt exploderade i hans hand och hela handen sköts bort, sen hade han en krok som hand.

Boxare säljer piroger

Kaffepannan är varm i kafé Tysta Marie. Riksspelemannen Daniel Wikslund och trion Katarina, Lollo och Rikard har skapat julstämning med levande musik denna helg. MAIF:s Boxning säljer ryska piroger och hembakat julbröd. Boxarna är klädda i julröda kläder.

– Det här är den viktigaste försäljningen för oss, säger ordförande Jari Törmänen.

Kubben har vuxit i Malmberget. Man gläds åt elitboxaren Maxim Koroljovskij som är medlem i klubben. När han inte är upptagen av sin egen framgångsrika karriär ställer han upp som tränare.

– Vi ser fram emot den nya multiarenan i Gällivare. Vi saknar boxningsring men ska få ny lokal, LKAB hjälper oss. MAIF boxning var enormt stor på 1950-talet. Det var helt unikt, en liten förening som vann sju guld i olika viktklasser. Gruvarbetarna var tuffa pojkar. Nu ökar intresset för boxning och vi har medlemmar från fem länder, säger Jari Törmänen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om