Grävskoporna har kommit till Blomvägen i Malmberget. Maskinernas järnklor river effektivt sönder takplåt och trästommar. Elevhemsområdet, som tidigare hade 140 villor, ska vara tömt år 2012 för att gruvbrytningen av malmkroppen Fabian ska kunna fortgå.
Miljöåtervinning
Det är GE Maskintjänst som fått uppdraget att riva sammanlagt 119 hus i Malmberget. I december började rivningarna av sju hus på Hertiggatan och Norra Kungsallén. Nu har rivningarna hunnit till Blomvägen. Projektansvarige Ingvar Vingbäck säger att rivningarna ska vara slutförda 15 november men troligen är uppdraget slutfört innan snön kommit.
- Förr grävde man en grop, täckte huset och så var man färdig. I dag ställs helt andra miljökrav. Innan rivningen sker en miljöinventering. Allt sorteras, saneras och miljöåtervinns. Virket isoleras. Miljöfarligt avfall, lysrör och batterier sorteras. Man kan ha lämnat färgrester och oljehinkar i husen . Asbest och eternit tas om hand. Eternit finns i de flesta hus i ventilationen, säger han.
Betong krossas och återanvänds, brännbart material kan bli ny energi.
"Man har blivit härdad"
Ingvar Vingbäck har varit med vid många rivningar. För tio år sedan revs Tallbacka och Myråsens bostadsområden. I somras revs Johannes bostadsområde med gamla anrika timmerhus.
- Man har blivit härdad. Vi måste riva husen som ligger i farozonen för gruvbrytningen. Det är en utveckling och ett val som Gällivare har. Kan vi inte bedriva gruvverksamhet då får vi stänga Gällivare, säger han.
I de äldre husen, även Elevhemområdets villor från 1960-talet, är värmeisoleringen dålig, säger han.
- Man baxnar i bland när man ser de tunna väggarna med gullfiber som man sen lagt spån på. Det är långt i från dagens moderna byggteknik. Kunskapen går framåt, säger Ingvar Vingbäck.
Elevhemsområdet ska omvandlas till ett grönområde bakom stängsel. Några spår av husgrunder eller asfalt kommer inte att finnas på området när allt är klart.