Maffigare musikupplevelse utlovas

Årets upplaga av Boden Alive blir en festival med mersmak. Det blir lokal mat och arrangören har en större artistbudget. "Självklart måste man också kunna åka karusell och äta karamell", säger Susann Jonsson, vd Boden Event.

14 maj 2019 20:05

Hon utlovar en maffigare upplevelse av livemusiken.

– Det blir inte fler musikakter, men det blir ingen singback, säger Susann Jonsson.

Artister som kommer är bland andra Pistvakt samt Samir och Viktor.

Pitebaserade bandet The Chickpeas kommer att öppna festivalen.

– Det blir kul. Vi har aldrig spelat på Boden Alive förut, säger Elin Grunditz.

Enligt Susann Jonsson svänger det rejält om deras musik.

Claes Nordmark (S), kommunalråd, konstaterar att det krävs mycket för att få ihop en stadsfest.

– I år fyller Boden 100 år och vi har därför lagt lite mer kraft på Boden Alive. Det känns bra och nu kör vi för fulla muggar.

Men muggarna ska inte alltid vara fulla med alkohol. Thomas Lindell i arrangörsstaben framhåller att de satsar på en ansvarsfull alkoholservering.

– Vi har ett gott samarbeta med polis, socialarbetare, vaktbolag och Röda korset. Det bäddar för en trygg festival.

I fjol anmäldes inga incidenter. Det är dock inte lika med att ingen utsattes för sexuella trakasserier. Lindell påpekar att man även vill se till att man törs anmäla om man blir utsatt.

Mats Mörtzell, Ung i Boden, berättar att ungdomar mellan 13 och 17 kan delta i en utlottning om de blåser grönt när de går in på festivalområdet och när de lämnar det. Förra året fanns bland annat två surfplattor i potten.

Det är fjärde året Thomas Lindell är med.

– Det som driver mig är de sju ideella idrottsföreningar som jobbar gratis under semestern för att överskottet ska gå till deras barn och ungdomar.

Han berättar också att de förutom lokal mat har två lokala ölleverantörer.

– Jag tror stenhårt på det här.

Susann Jonsson förklarar att de förra året hade incidenter där ungdomar som åkte karusell fick skador. För att förebygga det och förbättra incidentrapporteringen har man i år samarbetat med tivoliägaren.

– Vi har också jobbat med en värdegrund som är en del av Boden Alivs trygghetsguide där vi särskilt betonar att festivalen är en trygg plats för alla åldrar.

Sebastian och Emma Gröndal ska under festivalen i samverkan med Bodensia producera en trerättersmeny med norrlandsprägel och närodlat. Det blir bland annat abborre från Kalix och björnbär från Mockträsk. Det är ett fine-dine alternativ till den mer traditionella festivalmaten.

– Det är första gången för oss på ett så här stort event, säger Sebastian Gröndal.

Sofia Lahti på Bodensia påpekar att de kommer ha längre öppettider, men att det finns ett begränsat antal platser och att det är först till kvarn som gäller.

För andra året i rad avgörs talangtävlingen där vinnaren går hem med 10 000 kronor.

– Jag hoppas att det blir större i år. Det är en ynnest att få lyfta fram nya förmågor. Jag hoppas att de får chansen att möta publiken och att publiken tar chansen att möta dem, säger Lena Callne, konferencier under festivalen på stora scenen.

Susann Jonsson hoppas att det under festivaldagarna ska vara lite roligare att vara bodensare och att många utifrån kommer dit när de har så mycket på gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström