Då är vi där igen - larmrapport: "Allt fler gravida snusar – kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd". Larmet grundar sig i en forskningsstudie som presenteras i Hjärt-Lungfondens hjärtrapport. Antalet som snusar under graviditetsvecka 30 till 32 har fördubblats under tioårsperioden 2007 till 2016.
Inte bra.
Från 311 kvinnor till 770, egentligen mer än en fördubbling.
Det är inte bra. Men det föds 115 000 barn i Sverige varje år.
Studien visar att risken ökar även om snusningen sker tidigt under graviditeten. "Det understryker vikten av att blivande mammor avstår helt från nikotinprodukter – helst redan innan de blir gravida, säger Felicia Nordenstam, biträdande överläkare vid Barnhjärtcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset."
Jag suckar och tänker på Anges Wold. Hon är professor, läkare och författare, hon är inte helt okontroversiell, men jag tycker att hon är bra. Lyssna på hennes sommarprogram och bilda dig en egen uppfattning. Undrar vad hon skulle säga om det sistnämnda - avstå från nikotin för ditt blivande barns skull innan du är gravid. Är det något mer man ska avstå för sitt blivande barns skull: typ, avstå allt farligt för om du dör kan det skada ett tilltänkt barn. Kan en fertil kvinna åka bil, gå på krogen eller ens ha sex om vi ska värna kommande generationer?
När jag fick barn för 30 år sedan ansågs det enormt farligt att dricka alkohol när man ammade: "Vill du ha en full baby - drick lite vin till middag. Alkoholen går över i bröstmjölken." Naturligtvis var det ingen alkohol under tiden när jag ammade. När jag långt senare fick veta att alkoholen inte i någon högre grad går över till dibarnet blev jag faktiskt förvånad – men de sade ju det?
Wold anser att råden om alkohol var en del i att styra kvinnors liv på samma sätt som hon anser att det här med att damm skulle vara skadligt för barn är en myt som skapats för att hålla kvinnor i arbetet i hemmet. Och för råd till nyblivna föräldrar är det särskilt viktigt att det blir rätt. För finns det något mer mottagligt än en nybliven förälder, kanske särskilt en ny mamma, som står där på bb med klimpen i famnen och undrar hur hon ska få ungen att överleva.
Råden har inte alltid varit korrekta. Bottennappet i modern tid var rådet att bebisar ska sova på mage, det var det råd jag fick som förstagångsmamma 1987.
Morsan skakade på huvudet: "Ni har då aldrig legat på mage."
Jag då: "Men nu är det så och mina barn ska ligga på mage annars kan de kvävas i sina egna spyor" För det var det vi fått veta.
Samtidigt drabbade oss larm efter larm om stigande antal fall av plötslig spädbarnsdöd och det gick brant uppåt. Jag och många med mig var enormt oroliga. Många nätter vaknade jag och störtade upp för att kontrollera om barnen andades. Så 1992 kom studier som visade att det var sömn i magläge som ökade risken för plötsligt spädbarnsdöd. När föräldrar vände bebisarna och följde de "nya" råden sjönk förekomsten av plötslig spädbarnsdöd drastiskt. 1990 var det 12 fall per 10 000 barn i Sverige, 2012 var det nere i 2 fall per 10 000 barn.
Rökning är jättedåligt och snus, ja, inte är det bra, inte ens för män i ickebarnafödanade ålder. Det är dyrt och ett beroende och vem vill vara det? Att gravida och ammande ska undvika nikotin är ett råd som funnits med länge, troligen kommer det inte att ändras, så avstå nikotin. Men ta råd med en nypa salt och lyssna på din mamma också.
För med blicken i backspegeln och trots alla råd och förmaningar – nästan alla graviditeter slutar väl och risken för plötslig spädbarnsdöd mycket liten.