Yoghurtkris på Norrmejerier: "Vi hinner inte producera"

Runt om i länet gapar Norrmejeriers yoghurthyllor tomma. Nu vädjar ansvariga till konsumenterna: "Hoppas de är lojala och inte lämnar oss", säger affärschefen Anna-Karin Karlsson.

15 februari 2019 19:57

Skyltar uppsatta på en kyldisk i en matvarubutik i Luleå berättade informerade delvis om den sanning som just nu råder i länet: Norrmejerier klarar inte av att leverera yoghurt just nu till sina kunder.

Men det handlar inte om råvarubrist, som uppges på skyltarna på bilden.

– Det är helt enkelt så att vi har en hög efterfrågan på yoghurt och produktionen har helt enkelt inte hunnit med. Vi har haft problem med att leverera alla yoghurtsorter under de senaste två, tre veckorna. Det är helt enkelt produktionsutmaningar som vi har haft, säger Anna-Karin Karlsson, affärschef på avdelningen färskvaror vid Norrmejerier.

Vad innebär det?

– Att man helt enkelt inte hinner med att producera under en vecka leverera det vi ska. De har jobbat övertid och hinner ändå inte med att få ut all yoghurt.

Hela yoghurtsortimentet tillverkas i Umeå på Norrmejeriers specialproduktsavdelning.

Är personalstyrkan för liten eller har ni för liten maskinpark?

– Nej, det har att göra med förpackningsmaskinen. Vi har bara en sådan maskin som kan packa ut yoghurt. Så det har helt enkelt med kapaciteten att göra.

Så jag kommer att ha svårt att finna min favorit, den gröna förpackningen, bland hyllorna?

– Ja, det är det som är så tråkigt. Man har ju ofta sin favorit. Vi är lite sårbara när vi bara har en sådan packningsmaskin.

Finns det risk att ni nu tappar marknadsandelar mot de andra stora märkena?

– Det är klart att det alltid finns en risk. Men jag hoppas att konsumenterna är lojala, de brukar vara det. Att de är lite uthålliga och inte lämnar oss. Men det är klart, det finns alltid en risk när vi inte levererar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson