VD:ns utspel: "De små företagen blir banker till storbolagen"

Antalet betalningsförelägganden mot företag i länet ökar dramatiskt. Linda Nilsson, vd på Norrbottens handelskammare, är säker på orsaken: industrin dröjer att betala fakturor.

16 augusti 2019 16:02

Det är i statistik från kreditupplysningsföretaget Syna som de dystra siffrorna presenteras. Samtidigt som företag i övriga delar av landet inte har några som helst problem att betala sina räkningar ökar betalningsförelägganden mot företag dramatiskt i Norrbotten.

Under de första sex månaderna 2019 i noterades 413 stycken betalningsförelägganden mot företag, jämfört med 344 förra året.

I övriga Sverige har antalet under samma period minskat med två procent.

Enligt kreditupplysningsexperten på Syna, Harald Stjerna, var ökningen särskilt dramatisk under februari, april och juni.

– Det väcker naturligtvis en rad frågor. Men vilka orsaker som ligger bakom är svårt att sia om. En inte alltför djärv slutsats är dock att allt fler företag i länet börjat få problem att betala sina räkningar, säger Harald Stjerna i ett pressmeddelande.

Linda Nilsson, vd på Norrbottens handelskammare, är tämligen säker på att ökningen har att göra med företagsstrukturen i Norrbotten. En stor tung basindustri, en stark offentlig sektor – och en rad jättelika projekt, som stadsflytten i Kiruna, infrastruktursatsningar och de stora investeringarna i markbygden.

Då dröjer betalningarna.

– Det kan ta upp till 120 dagar innan de betalar fakturorna. Alltså, de små och medelstora företagen blir banker till storbolagen, myndigheterna och den offentliga sektorn – vilket är helt vansinnigt, säger Linda Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson