Vårdgarantin: Norrbotten sämst i klassen

Norrbotten börjar vara sämst i klassen vad gäller vårdköerna. Mellan åren 2012-2016 har vårdgarantin försämrats med omkring 15 procent, visar färsk statistik.– Vi lyckas inte attrahera personal, säger oppositionsrådet Mattias Karlsson, Moderaterna.

VÅRDKRISEN. Oppositionsrådet Mattias Karlsson (M) och regionrådet Maria Stenberg (S) är överens om att kompetensbristen är orsaken till de långa vårdköerna.

VÅRDKRISEN. Oppositionsrådet Mattias Karlsson (M) och regionrådet Maria Stenberg (S) är överens om att kompetensbristen är orsaken till de långa vårdköerna.

Foto: Norrbottens Media

Luleå, uppdaterad2017-10-06 10:08

Den lagstadgade vårdgarantin anger bland annat att du, som patient, har rätt att träffa en specialistläkare inom 90 dagar (se faktaruta).

Senaste rapporten av myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys) visar att vårdtillgängligheten har försämrats kraftigt de senaste åren.

– År 2016 fick nästan 68 000 patienter vänta mer än 90 dagar på ett nybesök inom den specialiserade vården och nära 35 000 på operation. Det är mer än dubbelt så många jämfört med 2012, säger Åsa Ljungvall, utredare, Vårdanalys.

Och allra sämst går utvecklingen i Region Norrbotten.

Efterlevnaden för nybesök inom den specialiserade vården – gällande genomförda nybesök – ligger i länet på 76 procent, jämfört med 92 procent i exempelvis Stockholms län.

Även om efterlevnaden i Jämtland och Härjedalen är ännu lägre, placerar sig Norrbotten i bottenskiktet.

Sett till den faktiska förändringen mellan åren 2012-2016 har vårdgarantin försämrats mest i länet, med hela 14,6 procentenheter.

Samma negativa trend kan noteras gällande vårdgarantins efterlevnad för genomförda operationer.

Där uppvisar Norrbotten en försämring med 15,5 procentenheter, återigen den sämsta utvecklingen i landet.

Moderaternas Mattias Karlsson, oppositionsråd i regionsfullmäktige, överraskas inte av statistiken.

– Utvecklingen är framförallt en följd av att vi inte lyckas attrahera personal och tvingas sparar in på resurserna. Vi klarar inte av att vara en tillräckligt god arbetsgivare – och då växer köerna.

Oppositionsrådet beklagar att den nuvarande regeringen tog bort den så kallade ”Kömiljarden” som infördes när den borgerliga regeringen styrde landet.

– De landsting som kortade sina vårdköer fick en extra slant via ”Kömiljarden”. Det betydde oerhört mycket inte minst för Norrbotten. Ett helt annat fokus även hos vårdpersonalen om att minska på köerna.

Men Maria Stenberg, socialdemokratiskt regionråd, tror inte att ”kömiljarder” löser problemen.

– Pengar och extra stimulansmedel spelar ingen roll, om inte personalen finns. Ingen långsiktig lösning. I stället blir man mer och mer beroende av stafettläkare, vilket bara gör allt dyrare.

Samtidigt är hon medveten om att vårdtillgängligheten försämras varje år – och att rekryteringsbehovet är skriande.

– Framförallt lyckas vi inte attrahera specialistutbildade sjuksköterskor som vill jobba nätter och helger. Vi har också brist på exempelvis ögonläkare när det gäller ”nybesöken”. Har du däremot fått träffa läkare tidigare, då går det fortare.

Tycker du att regeringen gör tillräckligt för att säkra rekryterings- och kompetensbehovet?

– Ja, de har verkligen lyssnat på oss, i stället för att specialdestinera pengar som kan funka i en verksamhet men som slår sönder andra. Vi har fått pengar till att avlasta vår vårdande personal i Norrbotten. Vi vill också ekonomiskt stimulera fler att gå specialistutbildningar.

– Men att jobba med sjukvårdspolitk är ett långsiktigt arbete. Ska vi rekrytera fler ögonläkare, måste vi också utbilda fler.

Fler utbildningsplatser för läkare och sjuksköterskor?

– Vi välkomnar det och är beredda att öka utbildningsplatserna på Sunderby sjukhus också, i samarbete med Umeå universitet. Vi vet att 80 procent av de läkarstudenter som går där, stannar i Norrbotten. Samma med sjuksköterskorna, säger Maria Stenberg.

Fakta/Vårdgarantin

För sju år sedan – den 1 juli 2010 – lagstadgades vårdgarantin

Vårdgarantin beskriver hur lång tid du som patient som längst ska behöva vänta på att få komma på besök, behandling eller operation i primär- och specialistvården.

Populärt brukar den beskrivas med sifferkombinationen 0, 7, 90, 90.

Siffrorna står för:

0 – Söker du primärvården, vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen, ska du få kontakt med dem samma dag du söker dem.

7 – Bedömer primärvården att en läkare bör kopplas in, ska du få en läkartid inom högst sju dagar.

90 – Som patient ska du som mest behöva vänta i 90 dagar, efter det att en remiss gått iväg, på ett första besök i den specialiserade vården.

90 – Som patient ska du inte behöva vänta mer än 90 dagar på den behandling eller operation som specialistläkaren ordinerat.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!