"Var det omöjligt att förlänga en vecka?"

Äntligen sol och hetta! Då ska vi sätta oss bakom skolbänkar och datorer. Men Molly, 8, räddades av mormor när Luleå blev varmast i landet.

Foto: Samuel Nyberg

LULEÅ2015-08-18 13:20

Efter månader av huttrande på öde stränder under regntunga skyar väljer ett högtryck att parkera över Norrbotten resten av veckan. Faktum är att delar av länet kan få varmast i hela landet, speciellt kusten. Detta precis som några av oss sätter oss bakom datorerna igen eller tillbringar dagarna på fritids i väntan på skolstarten nästa vecka.

Läs om rekordvärmen här!

Molly Norström, 8, räddades av mormor och fick njuta av värmen ytterligare några dagar.

– Jag var på fritids i måndags, men nu ska jag vara med mormor, säger hon.

– Och imorgon ska det bli ännu varmare! Typ 23 eller 24 grader.

De strövar fram över en tom Södra hamnplan, där palmer och sanddynor övergivits. Kommunen avslutade verksamheten i söndags, precis när veckans högtryck drog in.

– Var det omöjligt att förlänga med en vecka? Men de har väl haft sommarjobbare och så, säger mormor Monica Eriksson-Lindfors.

Hon tycker initiativet på Södra Hamnplan varit bra.

– Folk har tagit morgontidningen med sig. Det är inte alla som har balkonger och det har varit bra inte minst för äldre befolkningen inne i stan, säger Monica Eriksson-Lindfors.

LÄS MER: Klubbviken förlänger säsongen

Michael Öhman, på Luleå kommun, menar att stranden på Södra Hamnplan var uppskattad i sommar. Trots vädret.

– Vi har sålt 5 000 glassar. Så det är väl ett tecken om något, säger han.

Nästa måndag ska projektet utvärderas. Enligt Michael Öhman var de tvungna att stänga i söndags eftersom personalen bestod av sommarjobbande ungdomar. Men de beslutade att allting ska finnas kvar.

Molly är trots allt nöjd med sommaren. Hon har badat när familjen semestrat i England. Och i familjens stuga i Siknäs. Badtemperaturen låg på mellan 14 och 16 grader...

– Som pensionär tar man tillvara de små stunder som varit bra så jag kan nog inte klaga. Men det har varit sällsynt dåligt i sommar, säger Monica Eriksson-Lindfors.

– Men har man haft tre veckors ledigt i början av juni förstår jag att det är jobbigt.

Här kan du se hur länge solen stannar på din ort!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om