Underbara hem är hennes affärsmodell

Från modebranschen till inredningsbranschen. Möt Luleås nya certifierade inredare: Catharina Stålnacke.

1 september 2017 19:36

För ett och ett halvt år sedan sålde Catharina Stålnacke och hennes man butikerna Brothers och Sisters i Luleå. För Catharina var det slutet på nästan 30 år i butiksbranschen och det som hägrade var ett sabbatsår. Men så upptäckte hon att det var sista chansen att utbilda sig till inredare för en kvinna vars karriär hon följt med intresse i många år – och då blev det istället ett år av nya lärdomar.

Nu driver Stålnacke företag igen, denna gång som professionell inredare, hemstylist och dekoratör.

– Egentligen så var det inte något jättestort steg från att jobba med mode till inredning – de går ju hand i hand. Så det kändes helt naturligt, säger hon medan hon baxar en grön sammetssoffa till rätt plats.

Soffan är en del av inredningen på scenen till "Välkommen hem"-mässan i Luleå energi arena, där besökare intresserad av allt från boende till byggande kan få sitt lystmäte. Catharina Stålnacke ska även ge en föreläsning under mässan, faktiskt hennes allra första i egenskap av certifierad inredare.

– Jag kommer att prata om hållbarhet. Framöver kommer vi att ha färre saker i hemmen, men saker som lever längre och åldras vackert. Inredningen kommer att vara personligare, nästan eklektisk, och bestå av saker som du hittat själv. Det ska kännas unikt och äkta.

Arbetet som inredare innebär allt från att styla ett hem inför försäljning och mäklarfoton till att hjälpa renoveringssugna hemägare som drabbats av idétorka med att möblera och välja färger på väggarna. Eller optimera butikers skyltningar och varudisplayer, för den delen,

– Jag börjar alltid med att vara i rummet för att få en uppfattning om det. Jag tittar på hur ljuset faller, känner efter – är det varmt eller kallt – jag känner på väggarna, tar reda på vilka rum som ligger invid. Jag vill få in känslan helt enkelt, för vad som är styrkorna med rummet. Sedan är det lite som att måla en tavla – jag flyttar runt, byter, lägger till grejer, tar bort grej ända tills jag känner att det känns perfekt.

– När jag stylar ett hem inför en försäljning till exempel så utgår jag alltid ifrån hemmet i sig och försöker använda så mycket som möjligt av det som redan finns. Möblerna har ju flyttat in där av en anledning någon gång. Och man kan göra så otroligt mycket med det som redan finns.

Ofta slutar det med att hon plockar bort snarare än lägger till för att skapa harmoni.

– Feng shui är på något sätt roten till allt. Det är en tre tusen år gammal lära som tillför energi, frid och balans i våra hem. Att stärka miljön som vi människor vistas i stärker också själva människan. Då gäller det att rensa i röran.

Catharina Stålnacke lägger också mycket tid på att vara mentor åt yngre företagare, helt ideellt. Hon hjälper till genom att visa hur varor kan exponeras på optimalt sätt och hur man kan få kunden att känna sig hemma i affären.

– Framförallt är jag mentor för kvinnliga företagare. Jag skulle själv ha velat ha en mentor när jag var 20 och skulle öppna min första butik. Och varuvisningarna är så hiskeligt viktig, det är din tysta säljare.

Slutligen, hur ser det ut hemma hos en inredare? Är det alltid det absolut senaste?

– Nej, nej. Jag älskar det etniska och bohemiska – det är verkligen jag. Men sedan tar jag alltid in små trender i den grunden.

Ida Folkesson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!