Ingen inhibition – skolnedläggningarna kan verkställas

Förvaltningsrätten i Umeå säger nej till inhibition för skolbesluten i Luleå. Det innebär att nedläggningarna av Vitåskolan, Borgmästarskolan och Kyrkbyskolan kan verkställas.

Förvaltningsrätten säger nej till inhibition.

Förvaltningsrätten säger nej till inhibition.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå/Umeå2019-06-04 12:13

Även nedläggningarna av förskolorna i Ängesbyn och Karlsvik kan genomföras, eftersom förvaltningsrätten säger nej till inhibition. Inhibition betyder att beslut inte får verkställas, i det här fallet i väntan på att förvaltningsrätten ska ta ställning till överklagningarna av skolbesluten.

Det är bun-ledamöter från Centerpartiet, Liberalerna, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna som överklagat beslutet, liksom ett flertal privatpersoner. De anser att skolnedläggningarna är principbeslut som måste fattas av kommunfullmäktige, medan kommunledningen hävdat att det endast är en fråga för barn- och utbildningsnämnden.

LÄS MER:Skolbeslutet överklagat

LÄS MER: Rätten jävig i skolstriden

LÄS MER:Inhibition och förtur – så resonerar rätten

Förvaltningsrätten i Umeå hänvisar till Högsta förvaltningsdomstolen, som uttalat att inhibition endast bör vidtas om det finns starka skäl som talar för att ett beslut är olagligt och att ett verkställande kan åsamka beaktansvärd skada. I det här fallet anser rätten alltså inte att det finns skäl för inhibition.

Prövningen av överklagandena avgörs senare. Anna-Lena Sundqvist, föredragande vid förvaltningsrätten i Luleå, har tidigare sagt till Norrbottens Media att beslutet om inhibition kan ses som en indikation av det slutliga beslutet:

– Inhibitionsbeslut ska tas inom en vecka efter att överklagningstiden går ut. I det ingår en viss preliminär bedömning av målet. Man tittar på konsekvenserna. Kan det göras ogjort? Kan det leda till skada för någon?

Vi återkommer med mer information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om