Två kedjehus totalförstördes

Totalt bekämpade 19 brandmän branden på Ekorrstigen på Hertsön. Två av kedjehusen totalförstördes. "Det kommer fortsätta ryka från resterna några dagar", säger insatsledaren Patrik Lindfors.

25 augusti 2019 15:02

Larmet till SOS Alarm inkom klockan 03.39 på söndagsmorgonen. När räddningstjänsten kom till platsen var det öppna lågor. Trots ivrig bekämpning brann två av husen ner till grunden medan de två intilliggande husen klarade sig med brand- och rökskador.

Patrik Lindfors säger att totalt fanns det 19 personer från räddningstjänsten inblandade i släckningsarbetet.

– Vi hade nio brandmän från Luleå. Sedan kallade vi in fem brandmän från Boden och fem från Råneå, säger insatsledaren.

Vid 11-tiden på söndagen pyrde det från de två totalförstörda husen och släckningsarbetet kommer, enligt Patrik Lindfors att fortsätta ytterligare några dagar.

– Värmen från röken gör att det torkar och då blossar det upp småeldar. Jag tror att vi kommer vara på plats i flera dagar, säger Patrik Lindfors.

Det är för tidigt att spekulera i brandorsaken men att branden startade i garaget/carporten är en bra ledtråd.

– Så är det, något fel i bilen måste det vara, säger Patrik Lindfors.

Restskadeledaren Lars-Ingvar Lampa fanns på brandplatsen för att bland annat prata med de drabbade. Vad som kommer att hända med familjerna är oklart.

För personerna som fick sina hus totalförstörda gäller det att få tak över huvudet de närmsta månaderna. Familjerna i de två de två intilliggande husen kommer att kunna flytta tillbaka efter några dygn.

Två hus brann ner men räddningstjänsten lyckades rädda de andra sex kedjehusen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist