Tromsöflyget fortsätter kosta pengar

Det sista Tromsöflyget lyfte i maj – men Arctic airlink fortsätter att kosta pengar. Nu går regionen in med en miljon kronor för att avveckla flygbolaget.

Flyglinjen Luleå–Uleåborg–Tromsö levde i drygt tre år.

Flyglinjen Luleå–Uleåborg–Tromsö levde i drygt tre år.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2018-10-30 12:16

Operatören Nextjets konkurs i våras satte stopp för den omdiskuterade flyglinjen Luleå–Uleåborg–Tromsö. Bakom linjen stod Region Norrbotten, Uleåborgs stad och Troms fylke i ryggen, som via det gemensamma flygbolaget Arctic airlink skulle gå in med motsvarande 25 miljoner kronor vardera i förlustgaranti.

Läs mer: Nu begravs Tromsöflyget

Läs mer: Larmet: Snart är pengarna slut

Troms och Uleåborg betalade i förskott, medan Region Norrbotten gått in med pengar efter hand. En betalning återstår – och den ska göras trots att linjen upphört. På onsdagen fattar regionstyrelsen beslut om att gå in med knappt 1,1 miljoner kronor.

– Inte säkert att det kostar en miljon eftersom det inte bedrivits trafik det här verksamhetsåret ut, men det är den höjd vi tar för att möjliggöra en snygg avveckling, säger avgående regionrådet Glenn Berggård (V).

Bolaget ansökte i juni om att upplösas genom likvidation. Det satte definitivt punkt för flyglinjen, som levde i drygt tre år. Målet var att hålla i gång den i fem år och att den sedan skulle bära sig kommersiellt.

– Klart det är en besvikelse att det inte gick att stödja en sådan utveckling, men så är det med projekt. Alla blir inte lyckade.

Regionen vill fortfarande öka utbytet med Norge och Finland. Berggård hoppas bland annat att bygget av en tre kilometer lång tunnel på riksväg 77 i Norge (förlängningen av svenska riksväg 95, väster om Arjeplog) i kombination med den växande fiskodlingen ska öka transporterna genom Norrbotten.

– Det kanske vore önskvärt att den här mellanstatliga vägen fick uppgraderas till Europaväg.

Att få i gång järnvägstrafik från Luleå till Haparanda och vidare till Uleåborg står också högt på prioriteringslistan. Avtal finns mellan regionen och de berörda kommunerna, men projektet kräver statlig medfinansiering med tio miljoner per år.

– En viktig satsning för mer hållbara transporter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om