Vart kommer det här med regionbildande och storregion ifrån egentligen?
– Det har diskuterats under en längre tid. Faktum är att den nuvarande länsindelningen gjordes av Axel Oxenstierna på 1600-talet. Ett intensivt arbete drev av Ansvarskommittén under mitten av 2000-talet, där bland andra Norrbottens nuvarande landshövding Sven-Erik Österberg ingick. Samma Österberg som i dag är styvnackade motståndare till storregion, då han sitter på landshövdingens stol. Bland landstingen i norr arbetade Norrstyrelsen hårt för ett regionbildande. Norrbotten har pekats ut i flera olika konstellationer.
Varför är det så viktigt för regeringen att driva igenom en ny regionindelning så snabbt?
– Det är stora förändringar som ska genomföras och regeringen vill inte ha regionerna som en valfråga 2018. Det som kan stoppa processen är möjligen att regeringen avgår och tappar frågan i en regeringskris.
Räcker det inte med Norrbotten och Västerbotten?
– Nix. För att en region ska bli effektiv och nog stark bör den ha en befolkning av cirka en miljon, visar tidigare utredningar. Det nya Sverige kommer bestå av 6-8 regioner.
Finns det risk att mina skattepengar går till sjukvård i Umeå?
– Bra fråga. Svaret är att de redan gör det. Norrbotten köper vård och resurser för en halv miljard varje år.
Vilka fördelar finns med en storregion?
– En storregion Norrland blir en stark aktör som kan driva frågor och investeringar gentemot staten och andra regioner. En gemensam administration kan sannolikt förbättra ekonomin för krisdrabbade landsting. Den politiska apparaten lär trimmas och bli mycket billigare. För att nämna några.
Och nackdelar?
– Det blir längre till makten. Risken finns att väljarna känner att de tappar kontakten med politikerna. Många fruktar också att Norrbotten får svårt att hävda sig mot exempelvis den starka Umeåregionen.
Kommer vi få sämre vård här uppe?
– Därom tvista de lärde. Motståndarna menar att risken för neddragningar ökar eftersom beslutsfattarna hamnar längre från länet. Tuffa beslut, exempelvis att lägga ned ett sjukhus, blir enklare att ta. Samt att resorna till vård kan bli längre och fler. Förespråkarna menar att förutsättningarna för att upprätthålla en modern och hög vårdkvalité i Norrbotten ökar, bland annat i och med att universitetssjukhuset i Umeå blir vårt sjukhus. Avstånden är desamma oavsett om vi är med i en storregion eller ej, och att Norrbotten skulle klara sjukvårdens utmaningar med åldrande befolkning och utflyttning från landsbygden genom att ensamt stå utanför en regionbildning är omöjligt, menar förespråkarna.
Vad handlar det om förutom sjukvården då?
– Resten av landstingets verksamhet, alltså kollektivtrafik, regional utveckling och kultur. Länsstyrelsens verksamhet. Vilken stad blir residensstad och var ska ett regionparlament placeras? Även flera stora statliga verk dras in i förändringarna, exempelvis Trafikverket och Försäkringskassan. I slutändan kokar mycket ned i regionalpolitik och arbetstillfällen.
Vad kan Norrbotten få av kakan?
– Svårt att säga. Landstingsrådet Maria Stenberg har bland annat talat om att det vore naturligt om ett centrum för regional utveckling placerades i Luleå. Att Umeå blir regionsjukhus anses självklart.
Finns det risk att partier försvinner eller blir utan representanter från vissa län?
– Ja, små partier och regionala partier missgynnas eftersom nästan hälften av alla politiker väntas försvinna. Som det ser ut i dag skulle Liberalerna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna bara få med en eller högst två representanter från Norrbotten. Norrbottens sjukvårdspartis inflytande skulle bli mycket litet.
Kommer Norrbotten att finnas kvar om vi blir en del av Region Norrland?
– Nej, Norrbotten som eget län försvinner.
Får vi inte vara norrbottningar längre alltså?
– Sakta i backarna. Den norrbottniska identiteten är urstark och lär knappast raderas ut under de närmaste 100 åren. Samtidigt blir institutioner som exempelvis Norrbottensteatern och Norrbottens museum kvar. Västra Götalandsregionen bildades 1999 och där talar man fortfarande om bohuslänningar och västgötar, exempelvis. De politiska partiernas organisering är dock ett intressant exempel eftersom de följer länen. Vem skulle toppa en valsedel för Region Norrland i Vänsterpartiet? Det skulle bädda för strider. Här har Region Skåne och Region Västra Götaland valt olika vägar. I Skåne följer man det nya länet medan Västra Götaland har kvar den gamla indelningen. Det tyder på att problemet går att lösa. Samma sak inom idrotten, där det finns länslagsverksamhet och exempelvis TV-pucken är en välkänd tävling. Det går sannolikt att hitta former för att dela upp Region Norrland i dessa sammanhang.
Fotnot. Svaren bygger på en rad intervjuer med statsvetare, professorer och politiker.