LULEÅ
– Han är den i organisationen där jag anser ansvaret för olyckan kan ligga. Han ska leda och kontrollera verksamheten och i det uppdraget har han brustit. Situationer som denna borde ha förebyggts genom skyddsarbete, säger Forssman.
Den chef som åtalas är alltså avdelningschefen för det område som cisternen stod på, det vill säga Koksverket.
SSAB använde ett mätinstrument för att avgöra hur mycket tjära som fanns kvar i cisternen, tjärtank TB 1206, som den benämns. Enligt företagets uppgifter skulle det bara vara rester kvar men det välde ut över 1200 kubik tjära, vatten och tjärstoft som de två männen drunknade i. Åklagaren anser att instrumentet inte var tillförlitligt.
I förundersökningen har sakkunniga förhörts som uttalat sig om att luckan kollapsar redan vid en vätskenivå av 2,4 meters höjd i cisternen. Drygt 1200 kubik motsvarar en höjd av 3,9 meter.
Forssman yrkar vidare på fyra miljoner i företagsbot för SSAB. Ett belopp som ska betalas till staten.
– Det är vad det brukar ligga på när det är dödsolyckor. Två miljoner per person. Bolaget har en skyldighet att fortlöpande undersöka risker i sin verksamhet. Här handlar det om att öppna och tömma cisternen. SSAB har ju fler cisterner. Företaget borde ha tagit fram instruktioner på ett tidigt stadium.
Forssman yrkar inte på någon företagsbot för Infjärden värme AB (Ivab), där de två förolyckade männen var anställda.
– Jag ser inget klandervärt i företagets beteende som föranleder att man kan rikta ett straffrättsligt åtal mot det.
Christer Forssman har arbetat med förundersökningen sedan olyckan inträffade, den 17 oktober 2013.
– Två år är kanske en lång tid men i sådana här fall är det ganska normalt. Det är komplicerade ärenden. Ofta handlar det om stora organisationer där man ska få en överblick och sedan göra överväganden. Hur man än vrider och vänder på det så är det djupa tragedier.