Svarta körlektioner allt vanligare

Roberts trafikskola har anmält ett flertal privata handledare som misstänks ta betalt för körlektioner. "Det är ett problem i branschen", säger trafikläraren Emma Nilsson.

11 mars 2019 12:27

En privatperson som haft ett svenskt körkort i fem år och genomgått en handledarkurs på en trafikskola får övningsköra med upp till 15 personer under en femårsperiod efter kursen. Allt fler privatpersoner erbjuder nu svarta körlektioner – ett stort bekymmer i branschen.

– Det är tråkigt när vi som trafikskola lägger ner mycket pengar på bra kvalité. Vi vidareutbildar lärare, vi har nya bilar och betalar skatt, moms och försäkringar, säger Emma Nilsson, trafiklärare på Roberts trafikskola i Älvsbyn.

Roberts trafikskola, som nyligen blev en av nio guldskolor i landet – den första i länet, tar 820 kronor i timmen. De svarta trafikskoleverksamheterna kan ta ut 400–450 kronor timmen enligt uppgifter från elever.

– De ska ju inte betala 400 kronor i timmen för en oseriös utbildning. Tanken är att de ska lära sig rätt saker på trafikskolan och sedan hem och träna emellanåt, säger trafikläraren Louise Grönlund.

Roberts trafikskola har anmält ett antal misstänkta privatpersoner till Transportstyrelsen.

– Vi har starka misstankar om två personer i Älvsbyn som erbjuder svarta körlektioner. I Piteå och Luleå har vi också en del misstankar. Det förekommer överallt, säger Louise Grönlund.

Emma Nilsson menar att det i slutändan är eleverna som straffas.

– De blir lurade. Många vet inte ens att det är olagligt. Det är tråkigt ur många aspekter. Det är inte så att vi upplever att de konkurrerar ut oss, utan det är bara tråkigt att eleverna får en oseriösutbildning.

Under förra året gjordes totalt 6 358 körprov och omprov för B-körkort i Norrbotten. 76,57 procent av de uppkörningar som bokades av trafikskolor godkändes. Av de uppkörningar som bokades av privatpersoner, som antingen bara övningskört hemma eller som gått hos trafikskolan och själv beslutat när de varit redo för prov, godkändes 41,53 procent. Trenden har fortsatt i år och är genomgående i hela landet enligt Trafikverkets statistik.

Problemet med svarta körlektioner har eskalerat på senare år och den mest utsatta gruppen är nyanlända.

– Det är många som vill ta körkort och inte känner någon som har haft ett svenskt körkort nog länge, säger Emma Nilsson.

De misstänkta är inte alltid så diskreta och kan till och med komma in och be om hjälp på trafikskolan.

– Men så länge det inte går att bevisa att de tar betalt så är vi maktlösa, säger Emma Nilsson.

FAKTA/Handledare

För att få ordentligt med mängdträning och samtidigt sänka totalkostnaden för körkortet finns möjligheten att övningsköra hemma med en handledare.

En handledare, exempelvis mamma eller pappa, måste ha haft ett giltigt körkort från Sverige eller ett annat EES-land i minst fem år. Handledaren ska även ha genomfört en handledarkurs. Det måste även eleven ha gjort.

Tidigare var handledaren och eleven tvungen att följas åt på kursen, men sedan 2012 kan handledaren gå kursen själv och sedan övningsköra med upp till 15 personer som gått samma kurs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Markström/Piteå-Tidningen