Stort kalas när skolor firades

Det var stort kalas på Kulturens hus på söndagen när både Kulturskolan och Miljöskolan fyller jämnt. "Det är viktigt att barnen får synas och ta plats", säger Maria Bergenudd, kulturskolechef i Luleå.

UT PÅ FLYGTUR. Charlie Lundholm, 4, och pappa Patrik Lundholm tog sig en tur med den flygande mattan. "Det var jättebra", säger Charlie.

UT PÅ FLYGTUR. Charlie Lundholm, 4, och pappa Patrik Lundholm tog sig en tur med den flygande mattan. "Det var jättebra", säger Charlie.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-10-09 18:27

Kulturskolan fyller 40 år och mycket har hänt genom åren.

– Vi har gått från kommunal musikskola och Kottens barnkulturcentrum, som fanns till början av 90-talet, som sedan slogs ihop och blev kulturskolan, säger hon.

Ungefär samtidigt togs avgiften bort.

– Det är viktigt att det finns estetiska lärprocesser där man kan utvecklas som person och få en egen identitet. Vi låter barnen prova. De kan välja att lära sig ett instrument och det kostar ingenting. Om vi inte låter barn få sjunga, spela och dansa, vet jag inte hur världen skulle se ut, säger Maria Bergenudd.

Även Kulturskolan märker av flyktingvågen. De har sökt en miljon kronor av Kulturrådet – något de får besked om i november.

– Vi utökar om vi får de pengarna. Det innebär att vi kan få två heltidstjänster och ta emot 100 barn till.

LÄS MER: Frågan: Kan du allemansrätten?

Miljöskolan, som fyller 20 år, fanns på plats och berättade om sin verksamhet – som sätter fokus på hållbar utveckling, natur och miljö. Djursafaristigen ute på Vallens kretsloppsskola är populär bland barnen, berättar Ingrid Stridfelt, miljöpedagog.

– Då går de en stig och upptäcker typiska norrbottniska däggdjur och fåglar. Det är något vi har haft länge och är väldigt bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om