– Vi har en produkt som ligger väldigt rätt i tiden eftersom träbranschen styrs av allt hårdare miljömässiga och kvalitetsmässiga krav. Vi är extra glada för att ett tyskt företag valt oss. Tyskarna är kända för att vara mycket noggranna och det här blir lite av en "bevisorder" för oss, säger Staffan Ruuth, vd.
Det tyska sågverket HolzewerkeLadenburgers tillverkar bland annat limträbalkar. Ordern är värd två miljoner kronor för Alent dynamics, som hade en omsättning 2105 på 15 miljoner kronor och har tolv anställda.
– På kort sikt betyder det inte några nyanställningar. Men vi har visioner om att växa till 30-40 anställda. Vi tar det steg för steg och ser till att expandera i kontrollerbar takt, säger Staffan Ruuth.
Alentdynamics styrsystem används redan av lokala sågverk som Stenvalls, Martinssons och Setra, och har även fått spridning till en dryg handfull länder i Europa samt Chile.
– Sedan 2012 har vi haft en väldig tillväxt, cirka 600 procent. Och det är klart att vi hoppas att det här kan leda till ytterligare expansion.
Den patenterade affärsidén bygger på intervalltorkning och är egentligen sprungen ur ett missöde från 2004 när fläktarna löpte amok i en tork på BAC såg i Örarna..
– Ja, skam till sägandes så kom det till av ett misstag efter att jag jobbat 38 år i branschen (skratt). Jag styrde torkningen hemifrån men det blev något fel så klimatet for upp och ner utan att jag kunde påverka det. Jag trodde jag skulle få bannor men efteråt upptäckte vi att torkningen gått snabbare och blivit bättre. Jag sa till dem att det här får ni hålla tyst om för vi ska söka patent, säger Erik Björkman, som grundade företaget ett år senare.
Jämfört med konventionell virkestorkning, som bygger på att man torkar med jämn temperatur och sänker mot slutet av tiden, så bygger Alentdynamics styrutrustning alltså på intervalltorkning. Vinsten blir dubbel. Energiförbrukningen minskar med cirka 50 procent. Och torktiden förkortas.
– Fukten transporteras inne i materialet. Om man torkar med jämn värme så blir ytan hård och täpper till flödet av vatten. Eftersom fläktarna stängs av med vår metod så släpper man ut fukten och ytan blir mjukare. Då blir kvalitén också bättre. Det är ungefär som det gick till naturligt tidigare i virkesstaplar utomhus. De styrdes av dygnsrytmen, säger Erik Björkman.