Storgatan lyste upp för Metoo

"Facklor för Metoo" arrangerades över hela Sverige på söndagseftermiddagen. På Storgatan vandrade ett rejält tåg – från Stadsparken till Gula paviljongen.

14 januari 2018 20:38

Tåget gick under tystnad längs Storgatan vid 15-tiden på söndagen. Under tiden facklorna fortsatte att brinna, samlades bärarna runt gula paviljongen. Arrangören Victoria Berglund höll ett kort tal, för att sedan landa i poängen – tre bokstäver som deltagarna sedan upprepade tydligt och högt: "Nog!".

Annki Reinhardt var en av de som marscherade sträckan för att visa Metoo sitt stöd.

– Jag känner gemenskap här. Jag vill vara en del av den här vågen som Metoo har blivit. Det tycker jag är viktigt, säger hon.

Vad är det viktigaste som Metoo har åstadkommit?

– Att det visat på ett mönster som finns överallt och i alla länder, som vi har levt i. Och jag tror inte att män vill ha det så här heller. Nu är det viktigt att fokusera och göra något åt det. Men den viktigaste erfarenheten är: om vi gör någonting tillsammans och höjer rösten, då händer det grejer, säger hon.

Stina Sundqvist hoppas att det kan få politik genomslagskraft på ännu bredare fronter.

– Sex timmars arbetsdag, lika lön för lika arbete och samtycke, säger hon.

Krister Johansson är ordförande i LO-distriktet i Norra Sverige.

– Många utav våra medlemmar är direkt berörda, folk inom hotell och restaurang, och handels, till exempel. Att deras historier äntligen får sättas ord på och tas på allvar betyder otroligt mycket, säger han.

Hur tycker du Metoo ska fortsätta under 2018?

– Att vi ser det här som ett avstamp, och att vi aldrig låter det bli lika illa igen. Sen hur det ska definieras, det tycker jag att alla modiga kvinnor som har gett röst till det här ska avgöra, det är de som ska äga frågan, säger han.

 

Så här såg det ut i Piteå, Piteå tidningen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!