Statsvetaren: "S-partier tappar i hela Europa"

Det röda Norrbotten blir allt mindre rött. Det är en tydlig trend de senaste valen, enligt statsvetaren Charlotta Söderberg.
”Väljarna i dag är betydligt mer lättrörliga än förr”, säger hon.

Dagens väljare är betydligt mer rörliga än förr, enligt statsvetaren Charlotta Söderberg.

Dagens väljare är betydligt mer rörliga än förr, enligt statsvetaren Charlotta Söderberg.

Foto: Linda Kask

Luleå2018-05-16 20:00

Det är ett trendbrott vi ser i hur norrbottningarna väljer att rösta. Socialdemokraterna hade länge en stor och lojal väljarkår i länet och det har tagit längre tid här för den politiska kartan att förändras, än i övriga landet. Äldre och lågutbildade har utgjort basen för partiets väljare, men unga norrbottningar röstar i allt mindre utsträckning som sina föräldrar. Det kan, enligt Charlotta Söderberg, vara en förklaring till att Moderaterna vinner mark i opinionsmätningen.

– Det är något som vi har kunnat se i skolvalen, till exempel. Sedan tappar socialdemokratiska partier röster i hela Europa. De får allt svårare att bevisa sitt existensberättigande.

Charlotta Söderberg är statsvetare verksam vid Luleå tekniska universitet och Norrbottens Medias expertkommentator i valfrågor. De högerpopulistiska vindar som blåser i Europa och länder som Ungern, där demokratin begränsas allt mer, påverkar även Sverige, menar hon.

– Det finns undersökningar som visar att en ganska stor andel unga människor i Sverige är helt okej med att ha en stark ledare, som inte nödvändigtvis är demokratiskt förankrad. Sverige är absolut inte immunt mot strömningarna i Europa och den ökade polariseringen.

Resultatet av Novusmätningen som Norrbottens Media har låtit göra tillsammans med Sveriges radio och SVT skulle innebära Moderaterna skulle vinna ett till riksdagsmandat från länet, om det vore val i dag. Socialdemokraterna skulle förlora ett. Moderaternas framgångar kan ha flera förklaringar, men den nye partiledaren Ulf Kristersson är sannolikt en av dem, påpekar Charlotta Söderberg. Med Ulf Kristersson på posten har Moderaterna tagit tag i den frågan som blev förra partiledaren Anna Kinberg Batras fall, nämligen hur partiet ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Andra riksdagspartier som får ökat stöd från Norrbotten är just Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Och frågan som splittrar och driver de tidigare socialdemokratiska väljarna antingen till höger eller till vänster är flyktingpolitiken.

– Det är frågan om migration och integration som spökar, helt klart. Vänsterpartiet har tydligt ställt sig bakom en mer liberal linje, konstaterar Charlotta Söderberg.

Centerpartiet, som också ökar något i opinionsmätningen, har enligt Charlotta Söderberg tjänat på att hålla en tydlig linje i migrations- och integrationsfrågan, nu senast genom att stödja regeringens förslag om möjlighet till nya asylprövningar för en stor grupp ensamkommande unga.

Opinionsmätningen ger en fingervisning av hur norrbottningarna skulle rösta om det vore val till riksdagen i dag. Men det går inte att dra några slutsatser utifrån den mätningen när det gäller hur norrbottningarna kommer att rösta på kommunnivå, betonar Charlotta Söderberg.

– I kommunvalet spelar de lokala partiföreträdarna en betydligt större roll för hur folk röstar. Vi hade till exempel Peter Eriksson-effekten i Kalix (Miljöpartiets förre språkrör som valdes till kommunalråd i Kalix för ett antal år sedan, reds. anm.). I kommunerna kan även lokala partier göra stor succé på kort tid.

Fakta/Undersökningen

Opinionsläget, sett till regionvalet i Norrbotten:

M: 11,8 % (8,8 %)

L: 4,0 % (3,5 %)

C: 6,3 % (5,4 %)

KD: 1,9 % (2,4 %)

S: 28,8 % (36,9 %)

V: 9,8 % (7,5 %)

MP: 2,9 % (4,4 %)

SD: 5,7 % (4,7 %)

NS: 27,8 % (25,3 %)

FI: 0,3 % (0,1 %)

Annat parti: 0,8 % (1,2 %)

Mätningen är utförd av Novus på uppdrag av NSD, Norrbottens-Kuriren, Piteå-Tidningen, SVT Norrbotten och SR Norrbotten. Undersökningen har genomförts per telefon och omfattar 1 003 intervjuer med slumpmässigt urval. Intervjupersonerna – 49 procent män och 51 procent kvinnor – är bosatta i olika delar av länet och har olika åldrar och utbildningsnivåer.

Opinionsundersökningen innehåller väljarbarometrar för riksdagsvalet i Norrbottens valkrets och till regionvalet. Dessutom ställdes ytterligare sex opinionsfrågor.

Intervjuerna genomfördes 4–22 april.

Källa: Novus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om