Statsvetaren: "S försöker hitta sin plats"

Ett historiskt dåligt valresultat ledde till att S i Luleå nu befinner sig i en för partiet mycket ovan situation. Det anser statsvetaren Charlotta Söderberg.

11 oktober 2018 17:46

Charlotta Söderberg är verksam vid Luleå tekniska universitet och var under valet och strax efteråt Norrbottens Medias expert. Socialdemokraternas agerande de senaste dagarna, med olika budskap om hur man vill göra för att kunna fortsätta leda Luleå, beror på att partiet befinner sig i en ny position och måste försöka hitta sin plats där.

– Det innebär ju att man måste förhandla med olika partier, säger hon.

Charlotta Söderberg konstaterar att ett så kallat minoritetsstyre, där S styr med hjälp av hoppande majoriteter i fullmäktige, är ett tänkbart scenario. Partiet har även signalerat att det kan bli aktuellt. Ett sådant styre skulle förändra det politiska livet i Luleå på flera sätt.

– Fullmäktige skulle få mycket större inflytande över hur politiken ska inriktas. Utan egen majoritet måste man diskutera med de andra partierna inför varje beslut och försöka få stöd för de förslag man lägger fram.

Ett sådant styre är i sig positivt för demokratin, då fler partier får inflytande över de beslut som fattas, menar Charlotta Söderberg. Men det ställer högre krav på väljarna att följa med i de politiska turerna och politiken blir mer oförutsägbar, tillägger hon.

Socialdemokraterna håller just nu på att känna sig för och försöker hitta en lösning på den osäkra politiska situationen, tror hon. Det är inte heller säkert att mindre partier kan tänka sig att ingå i en mer fast koalition med Socialdemokraterna.

– Som ett mindre parti riskerar man att bli uppäten i ett sådant styre. Det är också det mindre partiet som riskerar att straffas i nästa val.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Kask