SSR om mutskandalen: "Ren är inte jaktbart vilt"

Den ungerske toppolitikerns lyxjakt på ren i Lappland var olaglig. Det menar Svenska samernas riksförbund. "Eftersom renen inte är jaktbart vilt har det definitivt brutits mot regler här", säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist.

20 mars 2018 16:17

I dagarna har bland andra Aftonbladet rapporterat att Ungerns vice statsminister, korruptionsanklagade Zsolt Semjén, har jagat och skjutit tamren i norra Sverige – med hjälp av helikopter. I en videofilm syns bland annat hur en skjuten ren flygs ut ur skogen, hängandes i rep.

Läs mer: Renslakten: Mutmisstänkt toppolitiker skjöt ren

För Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef och förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund, kommer uppgifterna som en överraskning.

– Man måste vara tydlig med att detta verkar röra sig om enskilda individer, enstaka tillfällen. Ingen branschnorm inom rennäringen. Ren är inte jaktbart vilt i Sverige överhuvudtaget.

Dessutom är avlivning av renar – snarare än jakt – hårt reglerat.

– Det finns särskilda regler, godkända av Jordbruksverket, gällande vapenklass med mera som bestämmer hur distansavlivningar får ske. Detta gäller äldre, svaga, sjuka eller skadade renar. Djur som måste avlivas på grund av djurskyddsskäl. Lidandet ska inte dra ut på tiden. I annat fall är det regler för slakt som gäller – och då pratar vi om bultpistol.

Att den ungerske toppolitikern har skjutit en tamren i Lappland, finner därför SSR:s förbundsjurist som märkligt. Och Jenny Wik Karlsson utesluter inte att dödandet var direkt olagligt.

– Eftersom det inte är jaktbart vilt har det definitivt brutits mot regler här.

Jakthandläggaren Nicklas Tuorda, vid länsstyrelsen i Norrbotten, uppger för Aftonbladet att det tidigare har förekommit att renägare säljer rätten att döda tamrenen.

– Jag är jurist, jag går inte på spekulationer men du kan inte sälja en rätt att distansavliva ett djur, säger Jenny Wik Karlsson.

Det etiska inställningen delas, enligt henne, av SSR:s medlemmar i samebyarna.

– Sen kan inte jag tala för enskilda individer inom samevärlden.

Samtidigt har det diskuterats inom samebyarna i Norr- och Västerbotten om att kommersialisera just rätten att avliva renar.

– Diskussioner har förekommit men det finns en anledning till att detta har avfärdats. De flesta fattar att detta inte ligger i linje med renskötseln. Tvärtom ligger det långt från de värderingar som gäller historiskt gentemot renen. Det har inte heller kommit någon förfrågan om att driva frågan till oss på SSR.

– Vill man jaga ren, då får man faktiskt åka till Norge där renen är ett jaktbart vilt, med helt andra premisser än i Sverige, säger Jenny Wik Karlsson.

Det finns stora pengar förenade med exklusiva jaktupplevelser. Kan inte samebyar lockas av det?

– Allt kan inte köpas för pengar. Vi värnar om djuren – och det här ligger inte inom det som SSR ser som renskötsel, säger förbundsjuristen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson