Spåravgift införs på Ormberget

Luleå kommun inför spåravgifter för längdskidåkning på friluftsparadiset Ormberget. Beslutet klubbades efter debatt på fullmäktige.

Inte längre gratis. Efter nyår blir det avgift för att åka i skidspåren på Ormberget.

Inte längre gratis. Efter nyår blir det avgift för att åka i skidspåren på Ormberget.

Foto: Kurt Engström

Luleå2018-12-17 18:39

Avgifterna börjar gälla direkt efter nyår. Ett årskort ska kosta 400 kronor och enstaka träningstillfällen 40 kronor. Barn och ungdomar ska fortsättningsvis åka gratis.

– Det är ett led i att klara ekonomin med de sparkrav vi har. Tanken är att det i alla fall ska täcka snötillverkningen, säger Jan Peter Kostet (S), vice ordförande i fritidsnämnden.

Kostet påpekar att anläggningen vid Ormberget håller högsta klass och tillgänglighet.

– Spåren pistas från klockan fyra på morgonen. Klockan sex tänds lyset. Det här är "top of the line". Vi bedömer att den grupp som använder skidspåren klarar en sådan kostnad. Har man inte råd finns alternativ som är gratis, Mattisberget exempelvis. Det viktiga är att barn och ungdomar undantas.

Andra kommuner i Sverige har haft spåravgifter ett längre tag, exempelvis Mora. Även Piteå har infört det.

– Om man åker utför i backen så kostar det pengar. Ingen ifrågasätter det, trots att det många gånger är mer jobb med att pista spåren än backen, säger Kostet.

– Det här är rimligt. Barn och unga subventioneras mest. Om vuxna vill åka i toppspår får de betala en slant, säger Emmeli Nybom (S), blivande ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Införandet av spåravgift ingår i en översyn av fritidsnämndens avgifter för anläggningar. Förslaget stöddes av M, C och LPO.

V, KD, SJVP och L reserverade sig mot spåravgiften.

– Hur ska kontrollerna fungera? Det finns miltals med anslutningsspår. Åker man från Lerbäcken exempelvis kan man åka 1,5 mil utan att ens vara nära stadion. Ska man ska vara rädd för att det ska hoppa fram någon ur en buske? undrar William Torikka (SJVP).

– Det bygger på stickprovskontroller, säger Fredrik Hansson (S).

Thomas Söderström (L) konstaterar att en avgift kan handla om inskränkningar i allemansrätten eftersom hela området inte är ingärdat.

– Jag vet att det prövats i rättsliga fall. Det är lite av en gråzon, säger han.

– Vår främsta invändning är att det slår mot en friskvårdssatsning som är bra för folkhälsan, säger Bertil Bartholdsson (V).

Moderaten Per Tjärdalen yrkade bifall men ifrågasatte om anläggningskostnaderna kunde minskas.

– Måste vi ha tipp-topp-klass? Annars kanske vi kan avskaffa avgiften, säger Tjärdalen.

MP yrkade avgift endast för konstsnö samt att de som lånat grejer från fritidsbanken åker gratis. RS och SD ville avslå hela ärendet med avgiftshöjningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om