Socialdemokraternas pudel i skolfrågan

Det har stormat på flera fronter under de två första åren av mandatperioden. Nu är Socialdemokraterna i Luleå självkritiska i skolfrågan.

STORMIG TID. Halva mandatperioden har gått och Yvonne Stålnacke, Carina Sammeli och de andra i S-ledningen har haft flera uppslitande frågor att hantera. Sammeli                 erkänner i dag att de gjorde ett misstag när de valde hur ”Framtidens skola” skulle presenteras för Luleåborna.

STORMIG TID. Halva mandatperioden har gått och Yvonne Stålnacke, Carina Sammeli och de andra i S-ledningen har haft flera uppslitande frågor att hantera. Sammeli erkänner i dag att de gjorde ett misstag när de valde hur ”Framtidens skola” skulle presenteras för Luleåborna.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-09-24 08:00

– Hade vi vetat hur det skulle uppfattas hade vi absolut gjort på ett annat sätt, säger Carina Sammeli, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Framtidens skola har rört upp starka känslor hos Luleåborna. Sättet som strukturförändringarna i skolan och förskolan presenterades på var ett misstag, anser Sammeli.

– Vi valde att vara öppna i processen och offentliggjorde vad vi ville göra innan det fanns en utredning. Vi var tydliga med vilka problem vi såg och började tidigt presentera lösningar. Men föräldrarna vi mötte förstod inte problemen. Det blev inte bra. Vi borde gjort en noggrann utredning innan vi gick ut.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke:

– Vi försökte ge en klok och samlad bild av skolan där en del lösningar låg 20 år fram i tiden. Alla bollar var uppe samtidigt. Politiskt är det ärligt, men går det att nå fram? Jag tror inte det.

Nu sitter S med en skållhet potatis i handen i form av krav på en folkomröstning. Ett ärende man inte bestämt hur man ska hantera.

– Vi är osäkra på hur frågan ska formuleras och om det går att formulera en fråga. Folk måste veta vilka alternativen är, säger Sammeli.

Är det inte så enkelt att man antingen låter beslutet stå fast eller så återgår till läget innan och börjar om med allt?

– Jag har pratat med många människor som skrivit på listorna av olika skäl. Det är knepigt. Oavsett var vi landar blir några missnöjda.

Kan ni verkligen gå runt en folkomröstning?

– Det beror på vilka alternativ vi lyckas ta fram, säger Sammeli.

– I slutändan har vi ett tydligt uppdrag att genomföra och det är att säkra att elever i Luleå får goda och samma förutsättningar att klara skolan. Ibland måste man ta svåra beslut, säger Stålnacke.

Andra frågor som det stormat kring är utförsäljningen av lägenheter och placeringen av återvinningen.

– Vi gick till val med löftet att bygga 1500 nya bostäder och det kommer vi uppfylla. Vi är också nöjda och trygga med de affärer vi gjort och de bolag vi fått till Luleå. Vi hade kanske kunnat få mer betalt om vi upphandlat men vi värdesatte långsiktiga aktörer högre.

Yvonne Stålnacke fortsätter:

– Jag har dock förståelse för den oro som det skapat hos folk. Mindre förståelse har jag för den kritik som kommit från oppositionen om brist på insyn. Den demokratiska processen har varit helt öppen. Alla kan inte sitta med i affärerna, det tror jag de flesta förstår.

När det gäller återvinningen ser det ut att lösa sig i och med att alternativet med Lövskatan, som omgärdats av hårda protester, ersatts som huvudspår av Lilla Mjölkuddsberget.

– Jag tror alla blir nöjda om det går som vi tänkt, säger Stålnacke.

Badhusutredningen är en fjärde het fråga. Där väljer S att gå emot förvaltningens förslag om centralisering och i stället bygga Hertsö badhus, samt behålla Råneå och Gammelstad. Ett populärt val – men dyrt.

– Det beslutet är grundat på politiska värderingar. När vi tittar på hur det ser ut i bostadsområdena så ser vi att det behövs ett badhus på Hertsön. Råneå och Gammelstad ska renoveras och underhållas. Långsiktigt vet jag dock inte hur det blir.

Tror du att ni riskerar att mista er egna majoritet i valet 2018?

– För varje val så blir risken större. Det är bara titta på hur det ser ut i Norrbotten, som tidigare var väldigt rött. Samtidigt så hoppas jag att Luleåborna är nöjda och att de tycker att vi ger dem vad de behöver, säger Yvonne Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!