– Vi kan inte göra på något annat sätt. Vi måste följa lagstiftningen och kan inte välja att agera på olika sätt utifrån olika fall, säger Karina Pettersson-Hedman, Luleå kommuns skolschef.
NSD har tidigare berättat om Emma Johansson, som bakbinds från att söka fast jobb för den tjänst som lågstadielärare hon haft den senaste terminen. Hon ansökte om lärarlegitimation för sju månader sedan men har ännu inte fått den på grund av Skolverkets långa handläggningstider.
Läs mer: Hon JO-anmäler Skolverket
Att Emma Johanssons väntan sannolikt bara är byråkrati kan inte kommunen ta hänsyn till.
– Nej, det går inte. Emma är heller inte ensam, vi har 150 lärare som är visstidsanställda och flera av dem har inte fått sitt leg, säger Karina Pettersson-Hedman.
I ett öppet brev till Luleå kommun, som publicerades som en insändare i NSD på tisdagen, tar föräldrar till barnen i klass 1A på Boskataskolan strid.
Läs mer: Låt eleverna behålla Emma
De kräver att kommunen ska ompröva beslutet att entlediga Emma Johansson, och hänvisar till till Barnkonventionen, Skollagen och Arbetsmiljölagen.
– Det har ingen verkan i det här fallet eftersom Skollagen har företräde. Det är jättebeklagligt alltihop men från kommunen kan vi inte agera annorlunda, säger Karina Pettersson-Hedman.
Facket är starkt kritisk till hela situationen och beklagar både elevernas och lärarens öde. Men backar upp kommunens agerande som helt korrekt.
– Emma har haft en tidsbegränsad så kallad skollagsanställning men från och med 1 juli i år så blir det skarpt läge med legitimationerna. Sverige har faktiskt haft flera år på sig att få ordning på detta. Det är jättetokigt att legitimationerna sätter situationen på sådan spets. Samtidigt som det är en vinst att lärarna kan se att "det är faktiskt de här ämnena du ska undervisa i", säger Karin Samuelsson, ordförande för Lärarförbundet i Norrbotten.
Trots inkallad extrapersonal är inte Skolverket nära att få koll på situationen.
– En siffra jag hört är att det är 267 000 lärarleg utfärdade och att det handlar om tre miljoner behörigheter som ska kontrolleras. Då förstår man vilket jobb det handlar om, säger Karin Samuelsson.
En liten strimma hopp finns ändå för Emma Johansson.
– Det är inte sannolikt att vi får behöriga lärare till alla tjänster som vi annonserar ut. Jag gissar att många av våra visstidsanställda kan bli kvar ändå, säger Karina Pettersson-Hedman.