Det var i början av veckan som Leif Selberg och hustrun Inger kom till Luleå med ett kryssningsfartyg. De har bott i Luleå, men flyttat till Stockholm för 40 år sedan. Som båtmänniskor nappade de när de såg om kryssningarna till Luleå.
– Vi har ju färdats med bil till Luleå hundratals gånger. Det var spännande att se kusten från sjösidan, säger Leif Selberg.
Kryssningen hade två stopp, ett i Härnösand och så Luleå. I Härnösand gick fartyget in till staden och resenärerna mottogs väl, säger Selberg.
– Det var mycket folk efter stränder och kajer, privatbåtar mötte upp och följde oss senare när vi avgick. Där var också representanter från kommunen och turistbyrån.
Men Selberg blev besviken när de anlöpte Luleå och reagerar på att vägen in till centrum var knölig, där kom stora lastbilar och att den inte var trevligt att gå på.
– Jag skämdes. Medresenärerna blev inte imponerade av Luleå, de blev besvikna. Och jag som så vitt och brett hade talat gott om Luleå, blev också besviken. För det är en vacker sjöstad med fantastisk skärgård. Jag tycker att kommunen borde ta vara på turisterna, sälja stan och visa upp den.
Selberg efterlyser fler guidade turer i Luleå och att man tar ombord någon som guidar infarten till staden. Men framför allt att fartygen går in till södra hamnen.
– Det är ju inget nytt, måste man muddra så gör det då! säger han.
Marlene Bolstad, affärsutvecklare Visit Luleå, säger att hon håller med om att det vore mycket bättre om kryssningsfartygen kunde lägga till i södra hamnen.
– Jag, hamnchefen i Luleå, Henrik Vuorinen och kaptenen för kryssningsfartyget pratade om det och jag hoppas att det går att lösa, säger hon.
Hon berättar också att sex personer från Visit Luleå var på kajen för att välkomna kryssningsresenärerna.
Vuorinen säger att det finns en ambition att undersöka om det går att ordna att lägga till kryssarna i södra hamnen..
– Det skulle vara jättetrevligt för luleåborna och för de som kommer med kryssningsfartygen. VI undersöker om det går att ordna praktiskt. För den kryssaren som kom i veckan var nog djupet inte något problem.
Han säger att det också är en politisk fråga, men att om viljan finns kanske det går att ändra till nästa sommar.