Sierskan får äntligen upprättelse: "Djävulskt skönt"

För 27 år sedan blev det kalabalik då sierskan Lena Karlsson gick ut och påstod att Shopping var på väg att rasa. Hon möttes av hån och narr, men många år senare visade det sig att hon faktiskt hade rätt.

4 juli 2017 13:20

Shopping skulle rasa till grunden i ett moln av damm och det populära shoppingcentrat skulle inte längre kunna vara navet till Luleås handlingsgata. Det var vad sierskan Lena Karlsson (då Larsson) hade fått en syn om 1990, och både tidningar och tv-sändningar uppmärksammade hennes påstående.

Läs mer: Reportaget om Luleåarkitekterna

Shopping skulle precis byggas ut och arkitekterna Bengt Aili och Hans Tirsén fick kalla fötter av uppståndelsen och dubbelkollade hela byggnaden efter tecken på svagheter. De hittade stora håligheter i grunden och fyllde igen allt med betong.

Shopping hade mycket väl kunnat rasa medgav arkitekterna, men det erkände de först 27 år senare. Sierskan Lena hade rätt i sin syn.

– Det känns så djävulskt skönt att äntligen få bekräftelse. Jag har fått utstå så mycket skit för det i över tjugo år för att jag öppnade käften och sade det, säger Lena Karlsson.

Själv blev hon kontaktad av HM-personalen under uppståndelsen som var rädd och berättade att vatten läckte in i deras lager. Hon fick även höra från en kvinna vars man gjorde "något arbete" nere i grunden av shopping. Men hon har aldrig fått höra något från arkitekterna om att det faktiskt var så allvarligt.

– Det har både varit fördelar och nackdelar med uppståndelsen. Visst fick jag fler kunder, även om det inte var avsikten, men jag har också fått massor av hat och en hel del små hot, berättar sierskan.

Vad säger du till människor som menar att det var ren tur eller tillfällighet?

– De får tro vad de vill. Jag förstår att folk inte tror på det men gör inte narr av det för då blir jag vansinnig. Ingen vill väl erkänna att en spåkärring hade rätt.

– Jag har hållit på med det här i 30 år och hade det bara varit ett stort svammel så hade jag aldrig varit kvar på marknaden, säger Lena Karlsson.

Har du någon ny syn rörande Luleå?

– Nej, i dagsläget har jag lärt mig att stänga av det så att jag kan vara Lena när jag är bland folk och inte spåkärring hela tiden. Jag ska inte säga något för att skrämma slag på folk.

Lena Karlsson har de senaste 30 åren jobbat på heltid med egna siarföretaget och har även jobbat från Spanien under 10 år. Nu bor hon hemma i Luleå och ska trappa ned på siandet.

– Det tar på en väldigt mycket, säger hon.

Fotnot: I en tidigare text skrev tidningen att det var sierskan Saida som spådde att Shopping skulle rasa. Det var felaktigt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Borg