Sanningen om den brutala våldtäkten

Det är en mardrömslik berättelse om ett medvetslöst offer och en våldtäktsman. Nu döms en 22-årig man till tre års fängelse.

28 augusti 2018 18:05

När Luleå tingsrätt på tisdagen meddelade domen mot 22-åringen blev händelserna natten mot den 8 juli i centrala Luleå offentliga efter att rättegången avhandlats bakom stängda dörrar, med hänsyn till offret.

Det kvinnliga offrets berättelse är en mardrömslik beskrivning av ett försvarslöst tillstånd som i förlängningen innebär ett fasansfullt övergrepp. Hur hon träffar 22-åringen, som hon inte känner sedan tidigare, hur hon börjar få "dimsyn" och hur han häller whisky in i hennes mun. Hon minns också diskussioner om en puss – innan allt blir svart.

– Jag uppfattade att han försökte knäppa upp mina byxor. Sedan minns jag inget mer innan jag vaknar på Sunderby sjukhus.

Men ord står mot ord.

Den 22-årige mannen hävdade att hon ville ha sex med honom, kvinnan förklarade att hon aldrig skulle ha sex utomhus i det tillstånd hon var.

Två vittnen styrker denna inställning, konstaterar Luleå tingsrätt i domen.

Det ena ser hur 22-åringen genomför samlaget med en person som ter sig medvetslös.

– Han försökte få upp hennes ben över sina axlar, samtidigt som han tittade sig omkring, men benen föll bara ned som om hon var medvetslös.

Tingsrätten konstaterar i domen att 22-åringen har genomfört ett samlag genom att "uppsåtligen och otillbörligen utnyttja att hon till följd av medvetslöshet och drogpåverkan befunnit sig i en särskild utsatt situation".

22-åringen döms även att betala ett skadestånd på 115 000 kronor till kvinnan.

Han ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff med förbud att återvända i tio år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson