Sedan 2015 har en konferens om fisket i Östersjön arrangerats varje år i Simrishamn.
Nu kan Norrbotten få sin egen motsvarighet.
– Min förhoppning är att seminariet ska bli årligt återkommande. Vi måste tillsammans skapa bättre förutsättningar för lokalt fiske i Norrbotten. För mig handlar det också om en hållbarhetsaspekt. Om vi ska klara oss i framtiden behöver vi bli bättre på att producera mat i länet och där har fisket en viktig roll.
Ulf Lindgren är i högsta grad involverad i organisationen bakom Grand Kallax och är också medlem i branschorganet Surströmmingsproducenterna.
Idén till seminariet fick han under en fisketur hösten 2017.
– Jag var ute i fyra dagar. Under tre dygn såg jag inte en levande fisk, utan bara sälar runt båten. I det ögonblicket insåg jag att dagens beslutsfattare befinner sig för långt från verkligheten. Jag ville visa vad som är på väg att hända i Östersjön. Jag tycker att det är märkligt att inte någon tycks ha reflekterat varför priset på löjrom tredubblats under de senaste åren.
Fiskarna har i flera år slagit larm för att den växande sälpopulationen utgör ett hot mot kustfisket i Östersjön.
Två statliga verk delar på ansvaret. Havs- och vattenmyndigheten har hand om fiskförvaltningen i Sverige, medan Naturvårdsverket ansvarar för tilldelningen i skyddsjakt på säl.
Fiskarnas bedömning delas av Naturvårdsverket, som nyligen skickade de föreslagna nivåerna för årets skyddsjakt ut på remiss. Förslaget innehåller en ökad tilldelning på 25 procent, från 760 till 1040 gråsälar.
– Skyddsjakten syftar inte till att minska sälstammen utan snarare att skydda fiskeredskap. Det är inte en tillräcklig åtgärd för att hålla nere sälstammen, understryker handläggare Nils Mårtensson från Naturvårdsverket.
För fem år sedan överlämnade Naturvårdsverket sin utredning som förordade införandet av licensjakt på säl till regeringen, men något politiskt beslut i frågan har inte fattats än.
125 personer är anmälda till sälseminariet i Luleå. Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten finns på plats, men också fiskare, jägare, forskare och politiker på både regional och riksnivå. Dagen avslutas med en paneldebatt.
– Jag hoppas att seminariet ska få upp ögonen på beslutsfattare. Det skulle vara bra om vi kunde hitta ett samarbete med Finland som har samma problem som vi. Tillsammans kan vi göra något för att rädda fisket i Östersjö, säger Ulf Lindgren.