Sällsynt lokalproducerad seglare

Lämnad till naturens makter susar de fram över vågornas spelande, helt ljudlöst. Båtlivet levs allra bäst med segelbåt, menar Tomas och Kerstin Wikström.

6 augusti 2018 06:55

De har tillsammans haft otaliga båtar genom åren, både små och stora. Men för drygt fem år sedan hittade de den perfekta båten. Och nu står den där, längst ut på kajen i Granduddens marina.

Vid första anblick kanske den inte ser så speciell ut för ett otränat öga men i själva verket är deras motorseglare Nordskär 1000 bara gjord i tio exemplar. Och den är dessutom helt tillverkad i Kalix på 80-talet.

– Vi träffade faktiskt på konstruktören, Folke Eriksson, i Kalix för tre år sedan. Då passade han på att ta en bild med båten, berättar Tomas Wikström.

Veronica, som båten heter, är en stålbåt som kan drivas av både segel eller motor. Men motorn startar de bara om de verkligen måste, och även då motvilligt.

– Det bästa med segelbåt är att man aldrig kan ha bråttom. Det är bara hissa seglet och sedan koka sig en kopp kaffe, det är så avslappnande. Vi gillar att vara till sjöss – inte att komma fram, säger Kerstin Wikström.

Kan vem som helst lära sig segla?

– Jag brukar säga att 90 procent av segling kan man lära sig på ett par timmar men de sista 10 procenten tar en livstid. Sedan gäller det också hur noga man är och hur vinden är, det går ju alltid göra småjusteringar hit och dit men det går att göra det ganska enkelt för sig, säger Tomas Wikström.

I Tomas och Kerstins fall är de verkligen inga nybörjare. Helst spenderar de varenda ledig timme på båten och Tomas har dessutom hobbytävlat en del med en annan mindre båt.

Det båtmänniskor ofta brukar beklaga sig över med båtlivet är att säsongen är så kort, men det håller inte Tomas och Kerstin med om.

– Vi sjösätter båten i slutet av maj och brukar ta upp den i början på oktober. Varje helg och semesterdag där emellan så befinner vi oss till sjöss eller i hamnen, säger Tomas Wikström.

Även när det är kallt och regnar?

– Kläder efter väder. Och så kan man alltid gå in i båten, sätta på värmen och köra den därifrån. Det går att styra rodret både ute och inne i båten, man behöver bara gå ut för att ändra i seglen. Det är en av anledningarna till att vi skaffade den här båten, säger Kerstin Wikström.

Att det är mycket jobb med båt, det går inte att sticka under stolen. Men trots alla timmar av slit och förberedelser så längtar de lika mycket till sjösättning varje gång. Och de ser varje år till att vara redo när havet är redo.

– Det är vår lilla sommarstuga som går att flytta på, säger Kerstin Wikström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Borg