Så klarar länet ett Coronautbrott

Det största hotet mot länets sjukvård är ett influensautbrott med mycket stor spridning, som det nya coronaviruset. "Det skulle självklart påverka vården", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Anders Nystedt konstaterar att ett större utbrott av influensavirus skulle kräva stora omprioriteringar i sjukvården.

Anders Nystedt konstaterar att ett större utbrott av influensavirus skulle kräva stora omprioriteringar i sjukvården.

Foto: Robert Lundberg

Nyheter2020-02-28 16:22

Flera elever och lärare i Skellefteå har insjuknat efter en resa till norra Italien i vad som inledningsvis har bedömts vara en vanlig förkylning. Nu tas prover för att utesluta coronavirus, informerade Skellefteå kommun på sin hemsida under torsdagskvällen. 

Samtidigt har Norge fått sitt första fall, där en kvinna i Tromsö har visat sig vara smittad efter ett besök i Kina. 

Finland har fått sitt andra fall och virusspridningen betraktas nu som en pandemi. 

– De bekräftade fall vi har är det där gänget från Göteborg, sedan hade vi Iranresenärer från Stockholm, där hittades något fall. Men det finns nog inte en enda region som inte har haft misstänkta fall. Inom Region Norrbotten har vi gjort en handfull provtagningar och det dyker upp någon varje dag som har varit i Italien, eller i Iran. Det provtas lite här och där, säger Anders Nystedt. 

I den epidemiplan som finns upprättad för regionen framgår det att en influensapandemi är det största hotet mot sjukvården. "Hälso- och sjukvården kommer då att ställas inför stora problem med kraftig tillströmning av sjuka, samtidigt som en hög andel av vårdpersonalen är sjuk. Någon möjlighet att få hjälp från omgivande sjukvårdhuvudmän finns sannolikt inte, eftersom dessa har en liknande situation", står det i planen som reviderades så sent som den 1 januari i år. 

– Vår förmåga att ta hand om folk med smittsjukdom är egentligen anpassad för vardagslunk, så om vi skulle få en smittspridning med många sjuka måste vi omprioritera. Får vi 15–20 patienter som måste läggas in så räcker inte den vanliga infektionskliniken till, då får vi omfördela personal och öppna andra avdelningar för de här patienterna. 

Anders Nystedt menar att länet har så bra beredskap som det går att ha, den är god vid en internationell jämförelse. Men dagens organisation är slimmad, påpekar han. 

– När jag började på infektionskliniken under 1980-talet fanns det 32 platser på infektionskliniken för de som behövde slutenvård. I dag finns det väl sex-sju platser så det är enormt slimmat. Det innebär att det som kallas elektiv vård, som blodtryckskontroller, hjärtkontroller och så vidare kommer att få stå tillbaka medan vi prioriterar att ta hand om de som är akut sjuka i virusinfektionen, säger smittskyddsläkaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!