Detta som svar på kritiken från Vänsterpartiets gruppledare Nina Berggård och Rättvisepartiets gruppledare Jonas Brännberg.
– Jag blir förvånad över det de för fram. Så sent som i måndags hade vi avtalet med Rikshem på bordet på arbetsutskottet eftersom vi justerade markpriser. I avtalet står det tydligt att vi ska föra dialog med Rikshem och att parterna ska diskutera förutsättningarna för att Rikshem ska ansluta sig till bostadsförmedlingen, ingenting annat. Och samtal pågår, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).
Berggård och Brännberg anser att kommunledningen förde Luleåborna bakom ljuset med löften och uppgifter om att Rikshems lägenheter skulle ingå i den gemensamma bostadskön med Lulebo, i syfte att lindra kritiken mot försäljningen.
– Något sådant löfte har vi aldrig gett. För mig som kommunalråd är det otroligt viktigt att allting är korrekt. Det är besluten som gäller och det är bara läsa innantill vad som beslutats. Det borde alla klara av, säger Stålnacke.
Läs mer: Rikshem utanför kön: "Förda bakom ljuset"
Vid tiden för när Rikshemaffären presenterades, i juni 2015, rapporterade dock både NSD och Norrbottens-Kuriren att Rikshems lägenheter skulle ingå i bostadsförmedlingen. Uppgifter som kom från S-ledningen och Rikshem gemensamt.
– Rikshem har uttryckt en önskan om det här. De vill inte ha en egen bostadskö, sade kommunalrådet Niklas Nordström till NSD.
– Det är otroligt viktigt att så många lägenheter som möjligt blir tillgängliga för så många som möjligt. Och jag tror att ett stort antal bolag kommer att ansluta sig så småningom, sade Rikshems vice vd Ilja Batljan till Kuriren.
– Jag satt själv med i samtalen och Rikshem uttryckte en vilja att finnas med i en gemensam bostadskö men de kunde inte tänka sig att gå med i Lulebos kö. Därför skapade vi den här lösningen, säger Stålnacke.
Läs mer: Bostadsförmedling gör comeback
Läs mer: Så blir nya bostadskön
Under vägen har dock de båda Rikshemtopparna som skötte förhandlingen, förutom Batljan även vd Jan-Erik Höjvall, fått sparken. Det har nu gått ett drygt halvår sedan den gemensamma bostadsförmedlingen öppnade och Rikshems lägenheter i Luleå finns fortfarande inte tillgängliga där.
– Man kan ha synpunkter på tidpunkten. Självklart är det så att vi tycker att det varit jättebra om Rikshem redan funnits med där. Men samtal pågår, säger Stålnacke.
Är ni säkra på att Rikshem ansluter sig?– Jag kan varken säga det ena eller det andra om det.