(S): Mer pengar till ridklubbarna

Fritidsnämnden vill skjuta till pengar till Luleås ridklubbar. Går förslaget igenom i juni får Hertsö- och Råneå ridklubb 400 000 kronor per år.

1 juni 2018 17:50

– Vi som sitter i fritidsnämnden vill ge ett driftbidrag till våra två ridskolor i Luleå, säger Inger B Larsson, ordförande i fritidsnämnden.

Förslaget springer ur ett jämställdhetsperspektiv.

– Dels så vill vi satsa på kvalitet. Det är en risksport och det måste finnas bra hästar och ledare. Sedan har vi jämställdhet. Alla, kvinnor och män, pojkar och flickor ska ha en chans att utöva sin sport.

Carola Vånsjö, som är ordförande i Luleå ridklubb, menar att satsningen också stärker jämställdheten i ett längre perspektiv.

– De tjejer som kommer från en bakgrund med ridning, det blir ofta ledare eller sitter på höga positioner, det finns mycket forskning på det, säger hon.

Hon får medhåll av Inger B Larsson, som själv har en bakgrund inom hästsport.

– Det är att satsa på kvinnor och tjejer, så att vi inte bara satsar på pojk- och killidrotter. Kvinnliga sporter har också svårare att få sponsring än vad de manliga har, säger hon.

Tanken är att klubbarna tillsammans ska få ett tillskott på 300 000 i år, och 2019 och framåt 400 000 årligen. Hål finns det att stoppa pengarna i, lovar Carola Vånsjö.

– Hästar kostar en stor del. Sedan kostar det att hålla anläggningen igång, säger hon.

Med tillskjutna pengar hoppas hon att priserna ska kunna ligga kvar på samma nivåer, för att kunna säkra kvaliteten – annars kan en prishöjning bli aktuell.

– Som ordförande har jag alltid förespråkat låga avgifter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!