Ett utbrett missnöje med löneutvecklingen i kombination med flera års tuff arbetsbelastning har gjort att en handfull sjuksköterskor vid avdelning 32 på Sunderby sjukhus har valt att säga upp sig under våren. Det uppger personal för Norrbottens Media och situationen bekräftas av ansvariga enhetschefer vid avdelning 32 vuxenpsykiatrin.
– Man betalar hellre dyr bemanningspersonal än ger oss extra betalt, säger en sjuksköterska som vill vara anonym.
Sjuksköterskan berättar att hon är en av dem som sagt upp sig, efter många års anställning. Dålig löneutveckling och tuff arbetsmiljö har fått henne att ta steget.
– Det har varit ständiga överbeläggningar och mycket övertid under fjolåret, säger sjuksköterskan.
Ansvariga enhetschefer vid avdelning 32 bekräftar bilden.
– Nu ligger beläggningen kring 100 procent, istället för 120-130 procent som det varit tidigare, säger Linus Bussman, enhetschef.
Avdelningen har varit överbelagd i ungefär tre års tid tillägger han. För att klara det har personalen varit tvungen att jobba mycket övertid.
– Alla är missnöjda med sina löner, när man har gått så länge och haft hård belastning så hade man önskat en ännu högre lön eller att få jobba 75 procent och få lön för 100 procent, säger Anna-Karin Aasa, enhetschef.
Sjuksköterskorna fick nej på denna begäran, med motiveringen att personalen vid en avdelning inte kan ha högre löner än personal vid regionens andra vårdavdelningar. Årets lönehöjning blev två procent.
På grund av att personal sagt upp sig kommer tio av 22 sjukskötersketjänster att vara vakanta i början av juli.
Hur ska ni lösa vakanserna?
– Vi tar inte in tio stafettsjuksköterskor för att kompensera för det, vi räknar med att ta in tre-fem stafettsjuksköterskor, säger Linus Bussman.
Avdelningen har 22 vårdplatser och Beroendecentrum som de delar lokaler med har ytterligare tio vårdplatser, men under sommaren kommer avdelningen att dra ned med åtta vårdplatser och sambemanna avdelningen med Beroendecentrum.
I slutet på augusti kommer en sjuksköterska att börja jobba, så då har avdelningen 13 av 22 tjänster besatta. Om det är tillräckligt för att avdelningen ska kunna återgå till 22 vårdplatser till hösten är osäkert.
– Då får vi beställa fler stafettsjuksköterskor. Det kommer att bli ännu hårdare restriktioner för att få ta in stafettpersonal. Vi får söka dispens för att få igenom stafettköp, säger Anna-Karin Aasa.
– Vår ambition är att ha 32 vårdplatser öppna, men ingen kan säga hur rekryteringen går, tillägger Linus Bussman.